Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trädgren med vita körsbärsblommor
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu blommar adoptivträden

Minns ni körsbärsträden som adopterades av våra grannar förra året? Drygt tio körsbärsträd flyttades från bullerskyddsvallen vid Burlövs station till villaträdgårdar i närheten. De flesta träden blommar nu med vackra vita blommor.

Agneta Lindahl Portland och hennes familj bor på Lervägen i Åkarp, de var en av dem som adopterade ett körsbärsträd på alla hjärtans dag förra året. I familjens trädgård fanns det inga träd, därför slog de till när möjligheten att få ett av körsbärsträden dök upp.
– Jag är verkligen glad för träd och tycker att det är tråkigt och sorligt när stora, gamla träd måste fällas, varje träd har en historia, säger Agneta.

Tuff start

Trädet som flyttade in hos familjen var ett av de större körsbärsträden och familjen var inte säkra på att det skulle överleva. De stötte på flera utmaningar. Först fick trädet ligga på marken ett par dagar innan det kom på plats. Trädets rötter var väldigt stora och eftersom det låg stenar under markytan kunde de inte gräva så djupt som de önskade. Dessutom var det kallt i februari vilket gjorde det svårt att gräva.
– Trädet var väldigt tungt att flytta, vi fick hjälpas åt min man, jag och våra två tonårsbarn för att få det på plats, säger Agneta.

Agneta Lindahl Portland i sin trädgård med familjens nya körsbärsträd.

Kärleksfull omsorg

Den varma och torra sommaren var förstås också en utmaning. Men de har lagt på extra jord, gödslat och vattnat. Och fram tills nu har trädet varit stöttat och fastbundet för att det skulle växa rakt. All kärleksfull omsorg har gett resultat, alla grenar på trädet blommar med vackra vita blommor och det ser ut att trivas i sin nya miljö.

Körsbärsträden flyttades från bullerskyddsvallen vid Burlövs station.Det var inte de bästa förutsättningar när körsbärsträden flyttades förra året i februari. En kall vinter och vår, sedan en rekordtorr sommar.