Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu öppnar vi nya tunneln vid Burlövs station
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu öppnar vi nya tunneln vid Burlövs station

Nu sker en stor förändring på Burlövs station. 25 februari öppnas den tillfälliga tunneln under Burlövs station och den gamla tunneln stängs. Det innebär lite nya vägar till plattformarna för resenärer.

På den östra sidan, från Burlövs Center, slingrar sig vägen ner till tunnel som en serpentin för att det inte ska bli för brant lutning. Det kommer även att finnas en genare väg med trappor ner till tunneln. På den västra sidan blir det en liknande lösning med en ramp och trappor ner till tunneln. På båda sidor om stationen byggs cykelparkering. Se karta nedan.

För att alla ska kunna ta sig fram så får gång/cykelvägen inte ha mer än fem procents lutning och det måste finnas delar som inte lutar alls, så kallade viloplatser, längs vägen. Vid Burlövs station är utrymmet begränsat och sluttningen ganska brant ner till tunneln under järnvägen, så för att klara bestämmelserna så har vägen byggts som en serpentinväg.

Gamla tunneln stängs

När den nya passagen är öppen stängs den gamla tunneln för att vi ska kunna gräva och flytta ledningar och sedan bygga banvallen till de nya spåren. Den nya tunneln och anslutningsvägarna till stationsplattformarna innebär i vissa fall lite längre väg att gå. Vägarna kan också ändras tillfälligt med kort varsel under bygget. Följ skyltarna och var ute i god tid innan tåget går.

Stationsöversikt för Burlövs station - klicka för större bildKlicka på bilden för större format (pdf)

Nya Burlövs station byggs i etapper

Burlövs station byggs om för de kommande fyra spåren och i framtiden kommer det bli en station med mellanliggande plattformar som nås via tunneln under stationen. Stationen byggs i etapper. Den västra delen är nästan färdiggjuten. Det som återstår är bland annat trapphus och hisschakt. Den nya stationsdelen öppnar 2020 när de västra spåren tas i drift. Därefter rivs de gamla spåren och den östra delen av stationen byggs.