Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kartbild över sträckan Lund- Flackarp där fyra spår, en ny station och två järnvägsbroar ska byggas om.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Regeringen säger ja till fyra spår mellan Flackarp och Lund

Regeringens beslut innebär att Trafikverket nu kan ta nästa steg i arbetet med att öka kapaciteten och minska störningarna på en av landets mest trafikerade järnvägssträckor. Bygget på sträckan Lund-Flackarp kan starta 2020.

– Jag är glad att regeringen kom med sitt beslut såhär snabbt, det innebär att vi kan gå vidare och fokusera på kommande tillstånd och detaljplaner, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets Projektchef för Lund-Arlöv, fyra spår.

Regeringen har i sitt beslut tagit hänsyn till de fyra olika överklaganden som inkom i samband med att Trafikverket fastställde järnvägsplanen i september 2018. Samtliga överklaganden handlade i huvudsak om principiella frågor om järnväg i tätort.

Järnvägsplanen för sträckan Lund-Flackarp omfattar fyra spår från Ringvägen i Lund till Flackarp, strax norr om Hjärup. Planen omfattar också en helt ny Pågatågsstation vid Klostergården.

Byggstart våren 2020

– Det här är ett både glädjande och viktigt beslut för projektet. Det är en av de stora pusselbitarna som skulle falla på plats för att vi ska kunna fortsätta arbetet med fyra spår på hela sträckan mellan Lund och Arlöv. Nu kan projektets ansökan om miljödom som ska handläggas av Mark- och miljödomstolen. Sen är förhoppningen att vi kan börja bygga på sträckan Flackarp till Lund i april 2020, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef.

Järnvägsplanen för Lund-Flackarp är en beskrivning av hur järnvägen ska byggas, vilken mark som får tas i anspråk och hur bygget får påverka omgivningen. Planeringen av utbyggnaden av Södra stambanan har pågått sedan 1999. Hela projektet som innebär att Trafikverket bygger ut järnvägen till fyra spår på sträcka från Arlöv till Ringvägen i Lund, väntas stå klart 2024. Utbyggnaden är en viktig del av Trafikverkets arbete med att utveckla järnvägen i södra Sverige.

Läs mer om bygget av järnvägen mellan Lund och Flackarp