Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu när det är torrt väder dammar det, vilket är en stor utmaning eftersom dammet då också förflyttar sig när det blåser.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Så gör vi med lera och damm på vägar

När vi gräver och schaktar på våra arbetsplatser sprids ofta jord och lera ut på vägar. Det blir smutsigt, och när det är torrt väder dammar det. För att motverka städar vi vägar och gator regelbundet, ibland flera gånger om dagen.

I år var mars månad blötare än på många år. Det var en utmaning för våra byggare eftersom det är mycket gräv- och schaktarbeten just nu. Vi gräver för att flytta ledningar och flyttar stora mängder massor och material i samband med att spåren ska byggas. Det påverkar förstås också trafikanter som använder vägarna runt arbetsplatserna. Vi skrapar och sopar, men vägarna blir snabbt smutsiga  igen.

När vi kör och hanterar sten och grus kan det damma en del. Vi gör vad vi kan för att begränsa dammet. 

Damm största utmaningen

Nu när det är torrt väder dammar det istället, vilket är en större utmaning eftersom det förflyttar sig när det blåser. Vi sopar vägarna regelbundet men det blir ofta snabbt dammigt igen. Att vattna vägar är en annan metod som vi använder. Men bevattning är för det mesta också en kortsiktig lösning, det krävs stora mängder vatten för ett bra resultat, vilket inte är hållbart under perioder av torka. Vi använder ibland medel som binder damm, torr jord och lera, men det är en metod som innebär kemikalier, vilket vi vill undvika.