Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gång- och cykeltunneln under spåren i Åkarp.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Alla tunnlar öppna igen vid Åkarps station

Båda tunnlarna vid Åkarps station är nu öppna igen efter översvämningen. Resenärer kan nå stationens plattformar från båda sidor av Åkarp, och det går att ta sig under spåren från den ena sidan till den andra.

18.20 på onsdagskvällen öppnades även den tillfälliga gång- och cykeltunneln vid Åkarps station och anslutningar till stationens plattformar och passage under spåren var återställda.

Trafikverket, entreprenören NCC/OHL, Räddningstjänsten och Burlövs kommun har arbetat hårt  tillsammans under onsdagen för att så fort som möjligt öppna tunnlar och passager vid stationen.

Vattnet i den tillfälliga tunneln vid Åkarps station pumpades bort.
Vattnet i den tillfälliga tunneln vid Åkarps station pumpades bort. 

Kraftigt regn och översvämmad i Alnarpsån

På tisdagskvällen drabbades området av kraftig nederbörd, lokalt mycket kraftig, vilket ledde till att vattnet steg i den tillfälliga tunneln i Åkarp. Läget förvärrades ytterligare när Alnarpsån intill fylldes och svämmade över och ännu mer vatten strömmade in i tillfälliga tunneln.

Under morgonen vattenfylldes även den permanenta tunneln under spåren vilket innebar att cykel- och gångtrafik inte kunde ta sig från den ena sidan av Åkarp till den andra.

Så undviker vi ny översvämning

Parallellt med återställningen av tunnlarna tar vi nu reda på varför översvämningen blev så allvarlig. Och självklart tittar vi på hur vi ska undvika liknande situationer i framtiden. Under onsdagen förstärktes vallen mot Alnarpsån där den brast. Vi har också förstärkt pumpkapaciteten, kontrollerat brunnar och justerat diken. Nästa vecka kommer Burlövs kommun att rensa ån för att förbättra flödet.

Trafikverket, entreprenören NCC/OHL, Räddningstjänsten och Burlövs kommun har arbetat hårt  tillsammans under onsdagen för att så fort som möjligt öppna tunnlar och passager vid stationen.
Trafikverket, entreprenören NCC/OHL och Räddningstjänsten arbetade tillsammans under onsdagen för att så fort som möjligt öppna tunnlar och passager vid stationen.  

Tågtrafiken påverkades inte

Tågtrafiken påverkades inte av översvämningarna, tågen stannade som vanligt vid perrongerna. Det var möjligt att ta tåget från den västra sidan mot Lund och från den östra sidan mot Malmö.

Från middagstid blev det åter möjligt att ta sig från den ena sida till den andra när den gamla tunneln öppnades igen, och via en tillfällig gångpassage genom vårt arbetsområde.