Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cyklister med gula väster cyklar på led
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Cykelpendlingen ökade under tågstoppet i augusti

Under tågstoppet var det många som valde att cykla till och från arbetet. I fjol cyklade det dagligen 600 personer under augusti månad. I år cyklade det 800 personer under samma tid, och under tågstoppsveckan hade vi en toppnotering på 1638 personer.

– Antalet cyklister ökade rejält under perioden. För de två veckorna när cykelpendlingen erbjöds har ökningen varit 50 procent jämfört med tidigare två år, säger Sara Persson, koordinator på Trafikverket.

Tillsammans med Region Skåne och kommunerna i Malmö, Lund, Lomma, Staffanstorp och Burlöv har Trafikverket uppmuntrat cykelpendling under tågstoppet mellan Malmö och Lund. Syftet var att avlasta trafiksystemet under avstängningen och att uppmärksamma cykling som ett mer långsiktigt alternativ.

Stort intresse för guidade turer

Tågstoppet mellan städerna varade i sex dygn, och guidad cykelpendlingen erbjöds under två veckors tid. Över 100 personer antog utmaningen och anmälde sig till de totalt 40 turerna. Cykelledare från Lunds kommun och Lunds universitet cyklade varje vardagsmorgon med grupper i båda riktningarna. Det fanns även möjlighet att ansluta i Arlöv, Åkarp och Hjärup.

– Vi har fått mycket positiv respons på aktiviteten, både från de som cyklat med oss och de som cyklat själva för första gången, säger Sara Persson. Många har valt att cykla en eller ett par gånger med pendlingsgrupperna och sedan fortsatt att cykla på egen hand.

50 procent fler cyklade under tågstoppet

Antal cyklister ökade rejält under perioden, det visar data som har hämtats ut från mätpunkter på cykelvägen vid Gamla Lundavägen i Åkarp och Hjärup.

– För hela augusti är det en ökning av antalet cyklister med ca 30 procent, och för de två veckorna när cykelpendlingen erbjöds har ökningen varit ca 50 procent jämfört med 2018 och 2019. I snitt har antalet cykelpendlare ökat med 50 personer per år under augusti månad sedan 2017. I år ökade det med ca 200 personer under augusti. Vår toppnotering var tisdagen den 25 augusti, med 1638 cyklister.

Cykelpendlingen marknadsfördes under sommaren genom korta filmer på sociala medier, även media uppmärksammade cykelkampanjen.

– Både lokala medier och riksmedia har uppmärksammat cykelpendlingen. Till exempel direktsände Studio ett från Värnhemstorget, som var start- och målpunkt för cykelpendlarna i Malmö.

Koncept för framtiden

Inför cykelpendlingen har Trafikverket, tillsammans med kommunerna, sett över cykelvägarna mellan Malmö och Lund. Under cykelkampanjen kom en del synpunkter in på förbättringar som nätverket kommer att titta på.

Nätverket har även tagit fram kartor över tre möjliga vägar att cykla mellan Malmö och Lund, och även försett pendlarna med GPS-koordinater för att ge dem möjligheten att cykla på egen hand.

– Vi är otroligt nöjda över att cykelpendlingen togs emot så väl och tänker använda oss av den även under kommande avstängningar, säger Sara Persson.