Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fyrspåret Malmö-Lund räddar liv

Fyrspåret räddar liv genom att värva nya blodgivare i GeBlods kampanj Rädda liv på arbetstid.  "Insatsen är lätt att göra, men livsviktig för människor. Det var självklart för oss att delta i den här kampanjen", säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef.

I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. I Fyrspåret Malmö-Lund är vi med och gör skillnad. Den 11 februari parkerar Blodbussen utanför projektkontoret i Arlöv. Under en arbetsdag har anställda i projektet då möjlighet att lämna arbetet 30 minuter för att antingen registrera sig som ny blodgivare, eller om man redan är det - lämna blod.

Fullbokat direkt

Initiativet gjorde snabbt succé. Tiderna blev så gott som fullbokade bara några timmar efter att anmälan öppnade.
De flesta som anmält sig är nya blodgivare, vilket innebär att de på sitt första besök i blodbussen får svara på frågor, ta blodprov och registrera sig.

Ung kvinna håller i diplom där det står att Fyrspåret räddar liv på arbetstid.
Projektingenjören Stina Karpmyr är en av Fyrspårets nya blodgivare.Foto: Ida Eriksson

Kampanj för arbetsplatser

Fyrspåret Malmö-Lund är en av flera arbetsplatser i landet som deltar i GeBlods kampanj ”Rädda liv på arbetstid”.
– Genom att uppmuntra till blodgivning kan vi bidra till att fler kan rädda liv. Det skulle vara roligt om fler arbetsplatser följer efter, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef Lund-Arlöv fyra spår.

Visste du att...

...Du ger 4,5 dl vid varje blodgivning? Det är mindre än 10 procent av din totala blodvolym. En vuxen person har omkring 4-7 liter blod i kroppen beroende på kroppsvikt.
...Blodet från en blodgivning kan rädda upp till tre människors liv?