Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En stor stock med små hål borrade i ena änden. Runt om vilda ängsblommor och högt gräs.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu är det fullbelagt på insektshotellen

Förra året byggde Fyrspåret insektshotell på tre ställen i Åkarp och Arlöv. De visades sig vara populära och är redan fullbelagda. Vi kollade in hotellet i Åkarp där gästerna slagit sig till ro under sommaren, och vissa tänker stanna till nästa år.

Några av gästerna som tänker stanna över vintern är tapetserarbin. De skär ut blad med hjälp av sina käkar och formar sina enrummare som kåldolmar för att deras ägg senare ska kläckas under nästa år.

En stor stock med små hål borrade i ena änden. Ett finger pekar på ett av hålen som är igenproppat med bladrester.
Här har tapetserarbina flyttat in. 

I varje enrummare lägger tapetserarbina pollen, nektar och ägg, sluter till och sen fortsätter att göra om samma process i samma hål, så att varje kåldolme hamnar på rad, tills det är fullt. Till sist täpper tapetserarbina till hålet med blad.

Bra för den biologiska mångfalden

– För den biologiska mångfaldens skull är det bra att både erbjuda boplatser i ett bihotell, men också att ha mark runt omkring med olika sorters blommor. Det finns så många olika arter av insekter och alla är beroende av olika blommor för sitt pollen- och nektarsök, säger Karin Johnson, biolog och engagerad i Entomologiska sällskapet i Lund.

Karin Johnson, i sextioårsåldern men blont hår och blåblommig sommarblus, sitter vid en trädstock. Runt om vilda ängsblommor och högt gräs.
Karin Johnsson, insektsexpert från Entomologiska Sällskapet i Lund. 

Bostadsbrist för insekter

Idag är det faktiskt bostadsbrist för insekter. Det beror på att skogarna inte ser ut som de gjorde förr. Döda träd ligger oftast inte kvar och många insekter och djur är beroende av död ved för sin överlevnad. Att spara trädstockar hjälper insekter och andra djur att hitta ett hem. Där kan till exempel skalbaggar göra gångar och bin och rovsteklar kan bygga sina bon.

Insektshotell en del i det lokala ekosystemet

För att återställa en del av miljön och bidra till det lokala ekosystemet placerade projektet ut stockar, sten och olika träd tillsammans med fjärilsbuskar och ängssådd på bullervallarna i Åkarp och vid Burlövs station. Stockarna som användes fälldes tidigt i projektet och sparades. Istället för att göra sig av med stockarna har materialet återanvänts och lindrat bostadsbristen för insekter.

Läs tidigare artikel om insektshotellen