Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två bilder i ett kollage där den ena visar två personer vid en betongsnurra och den andra bilden en färdig bänk gjord av lera.

Fyrspårslera blir miljövänlig bänk

Att använda cement som bindemedel när man tillverkar en bänk är inte nödvändigt. Det enda som behövs är lera, det har två studenter från Malmö universitet bevisat. Och till sin hjälp med experimenten har de båda använt lera från den skånska myllan.

– Det känns kul att kunna bidra med leran och att material från Fyrspårsbygget blev till en hållbar utomhusmöbel, säger Marie Minör, Fyrspårets projektledare för markarbeten.

Tobias Löfgren och Ludvig Dovberg studerade arkitektur, visualisering och kommunikation på Malmö universitet. Inför sitt examensarbete letade de två studenterna efter ett hållbart och lokalt byggmaterial i Skåne. De fastnade för lerjord och lerkonstruktion.

– Vi ville ta reda på om lerjord är möjlig att använda som byggmaterial för att utmana betong, men vi visste inte vart vi skulle få tag på lera, berättar Ludvig Dovberg.

Två personer står vid en gjutform och bygger en bänk av lera.
Arbetet med att bygga bänken tog fyra veckors effektivt arbete. Formar skulle byggas, platsen jämnas ut, plåtar böjas och bänken snickras ihop.Foto: Marwa Dabaieh

Genom kontakter fick de höra att Fyrspåret Malmö-Lund hade schaktmassor över från broarbetet vid Trafikplats Alnarp på E6.

– Vi tyckte att det lät som ett spännande lokalt utvecklingsprojekt, när de kontaktade oss, berättar Marie Minör. Och visst kunde vi hjälpa dem med material. Nästan ett ton lera gick åt till att göra bänken.

Från attefallshus till bänk

Från början funderade de båda studenterna på att göra ett attefallshus. Men det blev tillslut en väggdel med en sittmöbel, en bänk med vindskydd, där upp till tre personer kan sitta.

– Det häftiga med lerjorden är att vi inte har blandat i någon cement. Man kan göra det om man vill för att den ska hålla bättre, men vi ville visa att det går utan, säger Tobias Löfgren.

Lera är ett snällt material för miljön och har en mycket låg klimatpåverkan. Skulle bänken brytas ned blir den åter till jord. Att flytta den är också miljövänligt och ger cirkulära möjligheter.

– Vi skulle rent teoretiskt kunna knacka ner den här möbeln och bygga upp den på ett annat ställe med exakt samma material, säger Tobias Löfgren.

Vägg i lera med tillhörande sittbänk i trä.
– Vi visste inte själva hur det skulle bli. När vi tog av formen var det som att öppna en födelsedagspresent eller en julklapp, säger Tobias Löfgren.Foto: Ludvig Dovberg

Fyrspårsleran som användes till bänken var egentligen för fet och inte lämplig för byggnation. Men genom att tillsätta grus och sand lyckades studenterna visa på motsatsen.

– Det är nog det vi är mest glada för, att vi kunde bevisa att det alltid går att hitta lera som funkar som byggmaterial, säger Ludvig Dovberg.

Ny social plats har växt fram

Det har snart gått fyra månader sedan Tobias och Ludvigs bänk blev färdig. Den står i all sin prakt i området Brunnshög i nordöstra Lund.

Bänken blev ett startskott för utbyggnaden av platsen vid den nya stadsdelen Brunnshög. En landskapsarkitekt har hjälpt till med att snygga till platsen så att det som tidigare var en arbetsplats har blivit en ny social samlingsplats med boule, hängmatta, utegym – och en bänk gjord av lera från Fyrspåret.

Perfekt för avkoppling och rekreation.

Område med sittbänk, ett svart trähus och några solstolar.
Här var det tidigare en arbetsplats. Nu har den blivit en social samlingsplats.Foto: Ludvig Dovberg