Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågräls som korsar varandra i en växel.

Planera för tågstoppet i augusti-september

Den 28 augusti–6 september är det dags igen. I stort sett all tågtrafik mellan Malmö och Lund stoppas när vi bygger nya växlar och järnvägsbroar i södra Lund. Extrabussar sätts in men planera för längre restider under drygt en vecka.

Tillsammans med Skånetrafiken arbetar vi för att trafikstoppet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt för alla som behöver resa. Ett stort antal ersättningsbussar kommer att trafikera sträckan mellan Malmö och Lund. På de busslinjer som normalt trafikerar sträckan mellan Malmö och Lund kommer Skånetrafiken dessutom att sätta in extra bussar för att öka kapaciteten under rusningstider.

Så påverkas du av tågstoppet

Stoppet innebär att all tågtrafik på Södra stambanan norrifrån stannar och vänder i Lund, och för resa vidare söderut är det ersättningsbuss som gäller. Nästan all trafik från söder stannar vid Malmö C. Därifrån går direktbussar till Lund C, där resan kan fortsätta med ordinarie tåg.

Ta Pågatågen till och från Burlöv, Åkarp och Hjärup

De som normalt reser till och från Burlöv, Åkarp och Hjärup med pågatåg kan fortsätta med det. De tågen kommer fortsätta att stanna på dessa stationer även under tågstoppet. Tågen vänder dock i Hjärup och kör tillbaka mot Malmö, stoppen blir därför inte helt enligt den normala tidtabellen.

Två olika ersättningsbussar från Lund C

De som ska resa söderut från Lund C kan välja mellan två olika ersättningsbussar. En buss kör direkt till Malmö C. De som däremot ska till Hjärup, Åkarp eller Burlövs station ska ta ersättningsbussen som kör mellan Lund och Hjärup. Från Hjärup går sedan Pågatågen till Åkarp eller Burlöv. Bussarna tar också resenärer från SJs tåg.

Hållplatser för ersättningstrafiken är vid Banvallsvägen i Hjärup, vid Bangatan och Kristallenbron vid Lund C, och i Malmö stannar bussarna vid Utställningsgatan, norr om Centralen.

Kolla resan i Skånetrafikens app.

Fågelperspektiv över en byggarbetsplats vid ett järnvägsspår där ett lila pågatåg passerar. Mitt i bilden är det en grop med byggställningar för en gjutform. Vid sidan blå containrar.
I samband med järnvägsutbyggnaden mellan Malmö och Lund byggs en ny station vid Klostergården i Lund. Mellan 28 augusti och 6 september skjuts två nya järnvägsbroar in i banvallen vid Klostergården. 

Cykelpendla under tågstoppet

Att cykla mellan Malmö och Lund tar cirka en timme, vilket gör det till ett alternativ under tågstoppet. Vi har tagit fram tre förslag på cykelstråk mellan Lund och Malmö. De som bor i Hjärup, Åkarp och Arlöv kan enkelt ansluta till något av stråken. De som cykelpendlar kan dessutom vara med i vår cykelbildtävling och vinna spelet Ticket to ride.

En man på racercykel passerar snabbt förbi på en cykelbanan vid en trafikerad väg. Cyklisten har korta cykelbyxor, hjälm och ryggsäck.

Mer om cykelbildtävlingen samt kartor med förslag på lämpliga cykelvägar.