Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En stor grå betonkonstruktion, som ser ut som en jättelåda, med räcken och asfalt på ovansidan. Jord och grus runt bron. I högerkanten syns ett par gula grävmaskiner

Rekordlyftet klart - nya bron i trafikplats Alnarp på plats

Vid halv tre på måndagsmorgonen lyftes bron en decimeter, en stund senare började den en långsam färd mot slutmålet, 56 meter längre bort. Strax efter tio på förmiddagen sänktes bron ner på rätt plats.

Sedan torsdagsmorgonen har cirka 60 medarbetare jobbat i skift för att riva, schakta och bädda för lyftet och flytten av bron i trafikplats Alnarp. Natten till måndag var alla förberedelser klara och processen med broflytten kunde påbörjas. 02.30 på måndagsmorgonen lyfte bron från backen och cirka åtta timmar senare sänktes bron ner igen på sin nya plats. En genomsnittshastighet på cirka 7 meter i timmen.

Närbild på en del av en stor betongkonstruktion. Betongen har lyfts cirka en decimeter från marken. Vid sidan sysn röda betongbalkar och gröna plåtskåp.
Klockan är cirka 02.30 på måndagsmorgonen och bron har precis lyft 10 centimeter från marken. Lanseringen kan börja. 

Brolanseringen är inte helt över än. De så kallade vingmurarna på bron ska också flyttas till sidorna på brofästena. Men det stora rekordlyftet är över. Bron på hela 8 800 ton har lyfts och flyttats. Den tyngsta lanseringen som hittills genomförts i Sverige.

Röda och gula schaktmaskiner lägger ut brunt grus framför en stor grå betongkonstruktion. i Bakgrunden grönt landskap och en grå grusslänt.
Bron tuffar sakta framåt medan maskiner lägger ut grus som den ska vila på i slutläget. 

När vingmurarna är på plats avvecklar Tunga Lyfts sin utrustning och arbetet med att återfylla vägbanken och återställa vägen kan starta. Det återstår alltså en del innan trafiken flyter som vanligt igen på E6 genom trafikplats Alnarp.

Se hur broflytten gick till på vår Facebooksida och på Instagram. Se också en längre sekvens på YouTube nedan.