Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hässleholms tågcentral

Tillgänglighetsanpassning av plattformarna på Hässleholms centralstation

Vi tillgänglighetsanpassar plattformarna på Hässleholms centralstation för att alla ska kunna resa smidig och tryggt, samtidigt skapar vi bättre överblick så att orienteringen blir lättare genom kortare avstånd mellan trapphus och tåg.

Vi sänker plattformarna mellan spår 1 och 2/3 samt mellan spåren 4/5 och 6 på Hässleholms tågcentral för att de är för höga. Genom att sänka plattformarna ökar vi tillgängligheten och säkerheten för alla som ska av och på tågen.

Efter byggnationen kommer miljön bli tryggare för resenärerna som får bättre överblick, då nuvarande trapphus byts ut till raka trappor. Detta kommer att skapa lättare orienteringen på stationen, samtidigt kortare avstånd mellan trapphus och tåg. 

Vad gör vi mer? 

  • Plattformarna kommer att förses med kompletterande plattformstak.
  • Anpassning av trafikinformation och skyltning.
  • Befintliga trapphusen på södra sidan om gångbron kommer att rivas och ersättas av nya raka trappor från nuvarande gångbro ner mot mellanplattformarna söderut, mellan spår 1 och 2/3 samt mellan spår 4/5 och 6. Samma åtgärd sker på plattform spår 7/8. 
  • Hissarna byts ut. 

Vad händer nu?

Vid spår 1 och 3 samt spår 4 och 6 återstår bland annat installationsarbeten av det nya trapphuset och uppsättning av plattformstaken samt montering av ny belysning. Arbetet pågår mellan 19 oktober och måndag 9 november. Plattformarna är öppna för resande utbyte under dagtid, både södra och norra delen av plattformen. Nattetid då inga tåg går från de spåren, kommer plattformarna att vara stängda för arbeten. Trapphuset kommer dock inte att öppnas förrän 18 december 2020.

Vid spår 7 och 8 lyfter vi ett trapphus på plats under vecka 46, därefter återstår installationsarbete. Resandeutbyten på plattformen kommer att ske när projektet är klart. 

Arbetena kan medför mer buller och kan upplevas som störande när arbetsmomentet sker. Vi ber om ursäkt för de störande ljuden och hoppas ni har överseende med detta.

Hur påverkas du som resenär?

När arbetet med tillgänglighetsanpassningen av plattformarna pågår kommer vi att stänga av delar av plattformarna för att påverka så lite som möjligt.

Vid hissbyte kommer plattformar och hissar att behöva stängas. Då arbetet med hissarna pågår kommer plattformar inte att kunna nyttjas. Trafikverket kommer att utföra arbete på en plattform åt gången.

Var uppmärksam på de digitala informationstavlorna, utrop samt följ din resa på tågoperatörernas hemsida för mer information och för eventuellt spårbyte.

Hur påverkas du som boende i närheten?

Vi ber om ursäkt för eventuellt buller som kan uppfattas som störande ljud när vi gör vissa arbetsmoment som tex rivning av trapphus och kapning av plattformar. Tyvärr sker dessa arbetsmoment kvälls- och nattetid mellan kl 21-05 då tågtrafiken inte påverkas i den höga grad som vid dagtid. Vi kommer göra allt vi kan för att störa så lite som möjligt och inte under någon lång period. Vi hoppas ni har överseende med detta.