Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kulor, druvhagel och metallskrot. Fynd från arkeologiska undersökningar i norra Helsingborg.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fynd från slaget om Helsingborg

Fynd som sannolikt är från slaget om Helsingborg hittades vid den arkeologiska undersökning som genomförts i norra Helsingborg, längs den planerade sträckan för dubbelspåret mellan Ängelholm och Helsingborg.

Slaget om Helsingborg mellan den svenska och danska armén utkämpades 1710 i norra Helsingborg. Slaget slutade med svensk seger och det blev början på en dansk reträtt från Skåne. Detta var Danmarks sista försök att återta Skåne som de förlorade när freden slöts i Roskilde 1658.

De militärhistoriska uppgifter som finns visar att slaget till viss del stod inom det tänkta spårområdet. Tre platser undersöktes; ett område väster om Romares väg, vid rättspsykiatriska öppenvårdsmottagningen och på åkermarken väster om Maria station.

Kulor och hagel från slaget
De tre områdena undersöktes med metalldetektorer och de fynd som gjordes är med stor sannolikhet från slaget om Helsingborg. Det är bland annat blyfragment, knappar, druvhagel och en kula. Dessa föremål kommer troligen från karteschladdningar. En kartesch var en artilleripjäs fylld med kulor och metallskrot som spreds som hagel när de avfyrades. Vid rättspsykiatriska mottagningen hittades också en sölja som troligen är från tiden för slaget.

Fortsatta undersökningar

Arkeologerna kommer att fortsätta att göra undersökningar på de platser där fynden gjorts. Då kan det handla om mindre utgrävningar lokalt i intressanta områden.

Den arkeologiska utredningen har utförts på uppdrag av Trafikverket och Länsstyrelsen i Skåne. I tidigare skede har det gjorts utredningar mellan Ängelholm och Maria station. Utredningen i norra Helsingborg är en komplettering av dessa.

Läs mer om slaget vid Helsingborg (Wikipedia, öppnas i nytt fönster)