Denna nyhet är äldre än 6 månader
En milstolpe för dubbelspåret är uppnådd
Hoppa till:
Stora steg har tagits för att förverkliga dubbelspåret på sträckan mellan Ängelholm och Helsingborg, Romares väg. Länsstyrelsen tillstyrkte järnvägsplanen vilket innebär att vi nu har skickat in planen för fastställelseprövning.
Järnvägsplanen är en lagstadgad del i processen att bygga järnväg och ger en detaljerad beskrivning av vad det är som ska byggas, hur det ska byggas och vilka effekter det får på omgivningen. Länsstyrelsen i Skåne har tillstyrkt järnvägsplanen. Nästa steg i planeringsprocessen är redan taget, planen ligger nu för fastställelseprövning hos Trafikverkets centrala funktion Juridik och planprövning.
- Det känns givetvis mycket bra att vi nu nått denna milstolpe som tar oss ett stort kliv närmare förverkligandet av projektet, säger Åsa Rosberg projektledare.
Utbyggnaden av Västkustbanan har skett successivt och nu återstår bland annat den enkelspåriga sträckan mellan Ängelholm och Helsingborg, Romares väg som planeras att byggas ut från 2020 till 2023.
Genom att bygga ut hela Västkustbanan till dubbelspår kommer tågen att kunna köras oftare och med kortare restider. Det gör det enklare att arbetspendla och bidrar samtidigt till en bättre miljö. Med fler tåg kan mycket av det som transporteras på vägarna flyttas till järnvägen istället och på så sätt kan vi minska utsläppen av koldioxid. Ombyggnaden ökar även säkerheten för gående och cyklister eftersom plankorsningarna där vägar och järnvägar möts kommer att ersättas av planskilda, säkrare korsningar.
Utbyggnadens påverkan på omgivningen prövas
Fastställelseprövning innebär att projektets påverkan på exempelvis miljö, hälsa, intrång och olägenheter prövas i sin helhet. Järnvägsplanen fastställs om Trafikverkets centrala funktion Juridik och planprövning kommer fram till att planen för Ängelholm-Helsingborg, Romares väg kan godtas och att fördelarna för allmänheten överväger de olägenheter projektet orsakar enskilda intressen.
Järnvägsplanen har tagits fram i ett nära samarbete med Helsingborgs Stad och Ängelholms kommun. För att möjliggöra projektet har kommunerna tagit fram totalt sex detaljplaner. Mindre justeringar av järnvägsplanen har utförts under arbetets gång och utifrån inkomna synpunkter under granskningen. När planen väl har prövats och fastställts, vilket beräknas ske under senhösten 2018, kan den överklagas. Hur och när beslutet kan överklagas meddelas i samband med besked om fastställelsebeslut. Eventuella överklaganden lämnar Trafikverket till regeringen som avgör frågan.
Arbetet med att ta fram en järnvägsplan regleras i lagstiftning. Så här ser processen för Ängelholm-Helsingborg, Romares väg ut steg för steg:
Arbetet med en järnvägsplan inleds.
Under tiden arbetet med planen pågår hålls löpande samråd med allmänhet, fastighetsägare och berörda myndigheter.
Länsstyrelsen godkänner järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning.
Järnvägsplanen ställs ut på granskning och allmänhet, fastighetsägare och myndigheter ges möjlighet att komma med synpunkter.
Trafikverket behandlar de synpunkter som kommit in i granskningen.
Länsstyrelsen tillstyrker järnvägsplanen och Trafikverket skickar in den för fastställelseprövning (Här är vi nu).
Trafikverkets centrala funktion juridik och planprövning fastställer järnvägsplanen.
Den fastställda järnvägsplanen kan överklagas, om den inte överklagas vinner planen laga kraft.
Trafikverket sammanställer eventuella överklaganden och lämnar till regeringen för hantering och beslut.
Hade du nytta av informationen?
13 av 14 (92 %) läsare har svarat att de har haft nytta av informationen
Senast uppdaterad/granskad: 2018-06-26