Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Detta händer under tågstoppet Förslöv-Helsingborg 21-25 januari

Från den 21 till 25 januari genomför vi flera nödvändiga arbeten som kräver några dagars tågstopp mellan Förslöv-Ängelholm-Helsingborg C.

Vi genomför årets första tågstopp för att kunna genomföra en samling mindre och större åtgärder för att det ska vara möjligt att bygga ut järnvägen till dubbelspår mellan Ängelholm och Maria station i norra Helsingborg.

-Vi förstår att avstängningen ställer till det för resenärer. Den är oundviklig eftersom vi gör så stora insatser längs hela sträckan. Våra arbeten leder till en bättre järnväg och underlättar tågresandet i framtiden, säger Henrik Andersson, Trafikverkets projektledare.

Det här händer under tågstoppet och så påverkas du 

Leverans av järnvägsräls
Under tågstoppet levereras järnvägsräls till tre olika platser; Ängelholm, Rögle och Ödåkra. Rälsen levereras med tåg till platserna för att sedan lossas från tågen och läggas inom spårområdet för framtida användning. Arbetet sker både dag- och nattetid.

Kontaktledningsarbete
En stor del av arbetet under tågstoppet 21-25 januari innefattar att sätta nya kontaktledningsfundament mellan Kattarp-Ödåkra-Maria samt i Ängelholm. Det är ca 160 fundament som ska schaktas och monteras med ca 60 meters mellanrum. Förberedelser genom transport av material och fundament kommer att göras i förväg för att hinna med arbetet under avstängningen. Arbetet sker dygnet runt.

Kattarp - Ödåkra och Ödåkra - Maria
Kontaktledningsfundament monteras mellan triangelspåret söder om Kattarp och norra Ödåkra, samt från Häggatan i Ödåkra och söderut. 

Ängelholm
Arbeten i Ängelholm utförs i anslutning till järnvägsstationen under tre nätter 21-24 januari, fem timmar per natt, och omfattas av montering av kontaktledningsfundament samt arbeten med kontaktledningsanläggningen.

Tågtrafiken mellan Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C är inställd från 21 till 25 januari 2021. Resebolagen ansvarar för ersättningstrafiken. Tidtabeller och mer information om tåg- och busstrafiken hittar du hos Skånetrafiken och SJ via deras webbsidor, mobilappar och försäljningsställen.  

Pågatåg mellan Förslöv och Helsingborg C ersätts av bussar på sträckan via mellanstationerna Barkåkra, Ängelholm, Kattarp, Ödåkra, Maria och Helsingborg C. Pågatåg mellan Halmstad och Helsingborg C vänder i Förslöv , därefter ersätts resan av buss till Helsingborg C. 

Öresundståg mellan Malmö och Göteborg leds om via Åstorp. På- och avstigning i Malmö, Lund, Kävlinge, Åstorp och Ängelholm. Det finns också bussar som trafikerar mellan Helsingborg C och Ängelholm, för anslutning till Öresundståg i Ängelholm.

SJs snabbtåg mellan Malmö och Göteborg leds om via Åstorp och Hässleholm/Markaryd. Ingen på- och avstigning mellan Lund och Halmstad.

 • Biltrafiken längs sträckan berörs inte av arbeten som genomförs under tågstoppet.

 • Helsingborgs kommun, Ödåkra-Väla skog:
  Gång- och cykelvägen mellan Ödåkra och Väla skog stängs av till början på februari 2021 för att kunna ställa ut kontaktledningsfundament, ett arbete som är förberedande inför tågstoppet då fundamenten ska grävas ner under mark.
  Läs mer om arbetet och omledning här

 • Ängelholms kommun, Rögle:
  Gång- och cykelvägen mellan Rögle företagsby och Välinge stängs av under större delen av 2021 från och med 4 januari. Vägen kommer att vara öppen under en kortare period under sommaren 2021. Avstängningen behöver göras eftersom vi kommer att bygga en ny järnvägsbro som kommer att gå över gång- och cykelvägen. Det innebär även att väg 1428 (Röglevägen) vid järnvägsbron söder om Rögle behöver stängas av vid några tillfällen mellan april och november 2021.
  Läs mer om arbetet och omledning här 

Du som bor eller har verksamhet vid våra arbetsplatser kommer uppleva att det är lite bullrigt och stökigt emellanåt. Störningar i form av buller och ljus förekommer under kortare perioder, men arbetet rör sig längs en lång sträcka vilket innebär att störningen uppstår tillfälligt i ungefär en till två timmar per plats.

Ängelholm, Kattarp och Ödåkra:
En del boende längs järnvägen i dessa områden kommer att uppleva störande buller och ljus 21-14 januari när vi arbetar dygnet runt med att gräva ner kontaktledningsfundament och sätta upp bullerskydd. Läs mer om arbetet och påverkan här