Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi bygger ett nytt järnvägsspår på Ängelholm station från 12 april till 16 maj

Det nya dubbelspåret längs sträckan börjar växa fram. Från den 12 april till 16 maj genomför vi flera nödvändiga arbeten på Ängelholm station. Trafikverket utför även underhållsarbeten som påverkar tågtrafiken Helsingborg-Förslöv och Helsingborg-Laholm.

Vi genomför årets andra tågstopp för att kunna utföra en samling mindre och större åtgärder för att det ska vara möjligt att bygga ut järnvägen till dubbelspår mellan Ängelholm och Maria station i norra Helsingborg.

Detta händer i Ängelholm under tågstoppet 

Nytt järnvägsspår: Ett nytt järnvägsspår byggs söder om Ängelholm station när spår 1 är avstängt från 12 april till 16 maj. Det nya järnvägsspåret kopplas in senare under hösten 2021.

Byte av växlar: Två spårväxlar byts ut på övergången mellan perrongerna. Arbetet genomförs från 15 till 19 april. Övergången på järnvägen stängs under arbetets gång och de gamla växlarna lyfts bort och ersätts med nya, som lyfts på plats med hjälp av en mobilkran som är placerad vid busshållplatserna på stationen. 

Kontaktledningsarbete: Arbeten med kontaktledning, bryggor och fundament genomförs i stationsområdet under samma tidsperiod som växelbytet ovan. 

Anpassning av övergång och plattform: Övergången på järnvägen flyttas några meter söderut och plattformen vid spår 1 justeras i höjd och anpassas för att få plats med nya växlar. 

Mer information om tågtrafiken och tillfälliga hållplatslägen för bussarna hittar du hos Skånetrafiken som ansvarar för ersättningstrafiken. 
 • Spår 1 är stängd mellan måndag 12 april och söndag 16 maj. Spår 2 är stängd mellan torsdag 15 april och måndag 19 april. Bussar ersätter tåg på datumen nedan: 

  • 17-18 april: Bussar ersätter inställda Öresundståg Ängelholm-Halmstad
  • 20-21 april: Bussar ersätter inställda Pågatåg Kattarp-Förslöv och inställda Öresundståg Helsingborg-Laholm
  • 25-29 april: Bussar ersätter inställda Pågatåg Helsingborg-Förslöv och inställda Öresundståg Helsingborg-Laholm
  • 2-6 maj: Bussar ersätter inställda Pågatåg Helsingborg-Förslöv och inställda Öresundståg Helsingborg-Laholm 
  • 8-9 maj: Bussar ersätter inställda Pågatåg Helsingborg-Förslöv och inställda Öresundståg Helsingborg-Laholm

 • Spår 3 är öppen för trafik. När det inte är avstängt avgår och stannar tågtrafiken på mittperrongen mot spår 3. Det kommer att finnas två tillfälliga gångvägar till mittperrongen. 

 • Busshållplatserna på stationen i Ängelholm flyttas och ersätts av tillfälliga busshållplatser för att arbeten ska kunna utföras.
   

 

En stor mängd arbete behöver genomföras dygnet runt under tågstoppet med arbetsmoment som är beroende av varandra. Av denna anledning behöver en del bullrande arbete ske nattetid från 15-19 april. Det innebär att berörda bostäder nära stationen riskerar att störas av ljussken från strålkastare samt av buller som överskrider Naturvårdverkets riktvärden.

Bostäder som blir påverkade av arbeten har fått särskild information. Läs mer om arbetet som påverkar boende här

 

2021

 • 19-22 augusti 2021 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg) 

 • 6 september-14 november 2021 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg) 

2022

 • 4-24 april 2022 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg) 

 • 13 juni-5 augusti 2022 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg)

2023

 • 6 mars-2 april 2023 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg) 

 • 25 september-3 december 2023 (avstängt Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg)