Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågstopp under byggtiden

Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg är hårt belastad. Därför dubblar vi spåren mellan Ängelholm och Maria station i norra Helsingborg. Arbetet innebär att tågtrafiken ibland behöver stängas av.

Under hösten 2020 startade den tre år långa utbyggnaden till dubbelspår mellan Ängelholm och Maria. Detta är en av  de återstående sträckorna för att kunna slutföra utbyggnaden av Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg. Vi behöver ibland stänga av tågtrafiken på sträckan för att kunna genomföra arbetena smidigt, snabbt och säkert. 

Nästa tågstopp sker 4-24 april 2022 

Resebolagen ansvarar för ersättningstrafiken. Tidtabeller och mer information om tåg- och busstrafiken hittar du inför din resa hos Skånetrafiken och SJ via deras webbsidor, mobilappar och försäljningsställen. 

Pågatågen ersätts av bussar mellan Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria. Extrainsatta Pågatåg kör Kävlinge–Landskrona–Ramlösa–Helsingborg C–Maria i båda riktningar.

Öresundstågen går annan väg. På- och avstigning i Malmö-Kävlinge-Åstorp-Ängelholm-Båstad-Laholm-Halmstad-Göteborg. Mellan Ängelholm och Helsingborg ersätter bussar för Öresundstågen.

SJs snabbtåg går annan väg. Ingen på- och avstigning mellan Lund och Halmstad.

Trafik under avstängningen
Bilden visar hur tåg- och busstrafik går under avstängningen. Källa: Skånetrafiken 

Avstängningen av järnvägen mellan Ängelholm och Maria station har planerats med två års framförhållning, långt innan pandemin Covid-19 bröt ut. Det är tyvärr inte möjligt att senarelägga tågstoppen, utbyggnaden hade då försenats med flera år. Projektet är beslutad i regeringens nationella plan för transportinfrastruktur och behöver genomföras därefter. 

Kommande tågstopp 

Tågtrafiken mellan Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C behöver stängas av vid flera tillfällen under tiden som utbyggnaden till dubbelspår pågår. Detta för att kunna genomföra arbetena så smidigt, snabbt och säkert som möjligt. 

2022

  • 4-24 april 2022 (avstängt Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C) 

  • 13 juni-5 augusti 2022 (avstängt Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C)

2023

  • 6 mars-2 april 2023 (avstängt Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C) 

  • 25 september-3 december 2023 (avstängt Förslöv-Barkåkra-Ängelholm-Kattarp-Ödåkra-Maria-Helsingborg C)