Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Göteborgs central – en av fyra överbelastade järnvägssträckor

Volymen på Göteborgs central har ökat med upp mot 150 tåg per vardagsdygn. Det är framför allt på morgonen och eftermiddagen som efterfrågan på att få köra tåg till och från Göteborgs central är större än tillgången på spår.

Den 8 juni 2012 valde Trafikverket att förklara fyra sträckor på järnvägen överbelastade inför nästa års tågplan, 2013. En av dessa är Göteborgs central.

Göteborgs central äröverbelastad måndag–fredag kl. 05:00–09:00 och 15:00–19:00. Uppställningsbangården är överbelastad från fredagar kl. 22:00 till måndagar kl. 05:00. Orsaken är att volymen har ökat med upp mot 150 tåg per vardagsdygn.

Önskemålen om att kunna trafikera Göteborgs central är alltså större än tillgången på spår. Om beslutet leder till några inskränkningar eller någon indragen trafik 2013 vet vi först i höst efter att Trafikverket har förhandlat med järnvägsföretagen.

Vad är en överbelastning?
Överbelastning betyder att flera järnvägsföretag har sökt fler tider på spåren än vad tillgången medger. Kapaciteten räcker inte till när flera företag vill ha ökad tillgång till samma spår – samtidigt.