Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Det är alla smågrejerna tillsammans som gör en leverans

Henrik Hammarström är teknisk förvaltningsledare (TFL) inom Beställning och tjänsteintegration för förvaltningsobjekt Trafikinformera. Vi har intervjuat honom för att ta reda på lite mer om vad han gör.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som TFL tillsammans med en förvaltningsledare inom Trafikledning för förvaltningsobjekt Trafikinformera. Trafikinformera är en tjänst som Trafikverket ska leverera till samhället, en tjänst vi på IT i vår tur måste se till att få en fullgod it-leverans till. Till exempel möjligheten att annonsera aktuell trafikinformation på skyltar, via utrop och på webb. Ett exempel är Läget i trafiken på mobil.trafikverket.se.

Henrik och hans kollega tar tillsammans fram en förvaltningsplan som beskriver de funktionella kraven på it-lösningen som IT ska leverera. Och som sedan Henrik omsätter till specifika krav med stöd av sin tjänsteintegratör.

TFL-rollen har beskrivits som lite av en allkonstnär, vad är du mest nöjd med?

– Oj, det är nog att vi har ett bra samarbete med förvaltningsledaren. Jag tror förvaltningsområdet ser att de har nytta av oss.

Varför har samarbetet gått bra?

– Jag tror att det är för att vi båda vill nå resultat och att vi fått till en bra relation. Vi pratar oerhört mycket med varandra. Verksamhetens krav finns inte alltid nedpräntade – vi har till exempel bokat in jättemycket tid i höst för att få ner kraven på papper. Kraven omfattar även grejer som rör underhåll.

De största utmaningarna?

– Det är att anpassa leveransen av trafikinformation till vår nya organisation. Under loppet av några år slogs olika enheter ihop och vi har mycket gammalt organisatoriskt tänk kvar fortfarande när vi bör tänka lite mer på ett trafikverkssätt för den större helheten. Jag tror att man måste förstå helheten och viktigheten i det arbete man håller på med. Att man är en del av en leverans. Det är alla "smågrejerna" tillsammans som gör en leverans.

– En jättemöjlighet är att vi i december ska ta över all annonsering av trafikinformation för Stockholms Lokaltrafik. Vi måste se till att vi klarar den it-leveransen.

Vad är det du gillar i ditt jobb?

– Jag tror jag gillar att försöka översätta verksamhetens krav till en it-leverans, följa upp den och se till att it-lösningen är så välsmord att den kan vidareutvecklas. Att gå hand i hand med verksamheten så att de får ut den funktionalitet de anser sig behöva.

Henrik Hammarström

Yrke: Teknisk förvaltningsledare.

Bakgrund: Anställd på Banverket/Trafikverket sedan 2006. Hade innan dess flera konsultuppdrag hos Banverket som systemutvecklare; bland annat för Agresso, Telefonishopen och lagersystemet LARS för Banverket Telenät samt dokumenthantering.

Intressen: Vara tillsammans med familjen. Jakt och fiske. Är som ungdomsledare engagerad i Stora Skedvis barnfotbollslag.

Talang: – Jag är ganska bra på att se till att det händer saker