Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Finaldag i Framtida transporter

Hela 30 skolklasser deltog under framtidsdagen för Framtida transporter den 5 februari. Därmed är teknikprojektet avslutat och vinnarna utsedda.

Alla klasser ställde ut i Universeums foajé och bakom varje fantastisk byggmodell låg många timmars arbete. Eleverna har jobbat hela hösten med projektet. Juryn, bestående av representanter från Framtida transporters samarbetspartners, hade en mycket tuff uppgift att utse pristagarna.

Vinnare blev Nordlyckeskolan 8B, som den 13 mars får presentera sitt förslag för Trafiknämnden i Göteborgs Stad. Dessutom får de en övernattning på Universeum och 10 000 kronor till klasskassan.

Juryns motivering

Klassen har identifierat miljöproblemen med dagens sjötransporter i den sårbara havsmiljön. I sin lösning kombinerar man olika förnyelsebara energikällor både ombord på fartygen och i hamn. Värt att notera är deras innovativa tänk med att utnyttja vågenergi på fartygen.

Eftersom man utgår ifrån befintliga fartyg begränsar man kostnaderna för denna omställning. Klassen introducerar även ett nytt koncept för lastning av containrar med rullband. Ett kreativt och genomtänkt arbete!

Andrapriset gick till Frillesåsskolan 8B, som belönades med 5 000 kr för sin miljövänliga linbana.

Juryns motivering

Klassen har gjort ett förslag baserat på effektiva transporter som kombinerar transporter av personer och gods på ett smart sätt. Detta är en stor utmaning för städer över hela världen och där vi nu ser ett kreativt förslag som många kommer att vara intresserade av.

Klassen har även tagit med resurseffektivitet i sin lösning med målsättningen att skapa ett självförsörjande system baserat på elektrifiering och ett system med bra materialval. Vi har även fått ett förslag på finansiering som minskar kostnaden för resenärerna. Bra gjort!

Under dagen mötte de 700 högstadieeleverna näringslivet, politiken och akademin för att diskutera framtidens transportutmaningar i workshops och rådslag samt presentera sina arbeten för juryn.

Bland deltagarna fanns Mats Boll (AB Volvo), Johan Woxenius (professor i logistik och transport vid Göteborgs universitet), Monica Jadsén Holm (DB Schenker), Lars-Bertil Ekman (Västlänken), Rebecca Brembeck (Trafikverket), Magnus Kårestedt (Göteborgs Hamn), Anders Roth (Trafikkontoret Göteborgs Stad) och Per-Olof Arnäs (Chalmers).

Projektet genomförs i syfte att öka teknikintresset hos högstadieelever och är ett samarbete mellan Universeum, AB Volvo, Chalmers, DB Schenker, Göteborgs Hamn, Göteborgs universitet, Preem, SJ, Sveriges Redareförening, Trafikverket och Västtrafik.