Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Man i skylift under en bro.

Foto: Kenneth Hellman

Brospecialisten Robert Hällmark fick pris för en innovativ metod

Trafikverkets brospecialist Robert Hällmark har belönats med priset Young Engineer Award vid en internationell brokongress. Robert fick priset för sin konferensartikel som beskriver en metod för att förstärka broar.

Vid IABSE:s* internationella brokongress 2016 i Stockholm, belönades en av Trafikverkets brospecialister, Robert Hällmark, med priset Young Engineer Award för sin konferensartikel med titeln Post-installed shear connectors – coiled spring pins.

Konferensbidraget beskriver en metod för att förstärka befintliga stål och-betongbroar genom att skapa samverkan mellan stål och betong. Genom att utnyttja stålet och betongen på ett mer effektivt sätt, kan tillåten trafiklast på broar i många fall höjas. De stora fördelarna med den metod som beskrivs i artikeln är att förstärkningen kan utföras underifrån. Detta innebär att det både går att eliminera de trafikstörningar som annars uppstår då arbete behöver utföras uppe på farbanan, samt de väntetider som krävs ifall ny betong ska härda. Detta leder i sin tur att bron i regel inte behöver stängas ned under själva förstärkningsarbetet utan kan förstärkas medan trafiken fortfarande rullar ovanpå brokonstruktionen.

*= International Association for Bridge and Structural Engineering