Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Johan fick chansen att visa vad han kan

– Praktiken på Trafikverket är jätterolig och lärorik. Jag har kommit precis rätt. Här har jag fått en chans att bevisa att jag kan göra det jag har utbildat mig för. Det är det viktigaste.

Johan Drakenberg är 30 år och har två masterutbildningar inom miljövetenskap och klimatstrategi. Han har en spetskompetens som borde efterfrågas på många håll i arbetslivet. Men Johan har även en funktionsnedsättning. En cp-skada gör att han går lite långsamt, hans tal kan ibland vara svårt att uppfatta och han har en hörselnedsättning.

– Jag har sökt hur många jobb som helst, men bara fått nej, nej och nej, på grund av att jag inte har någon arbetslivserfarenhet. Jag sökte därefter tre praktikplatser genom arbetsförmedlingen. Trafikverket var ett av de två ställen jag fick komma till på intervju. Jag blev jätteglad när jag fick veta att Trafikverket ville ha mig. Jag bestämde mig direkt, det kändes som den bästa praktikplatsen.

I december 2015 började Johan sin praktik på verksamhetsområdet Underhåll i Göteborg. Han arbetar nationellt som utredare av naturolyckor och med klimatanpassning. Praktiken har gått så bra att han nu fått en visstidsanställning.

Johan Drakenberg.
Johan Drakenberg.

– När jag läste Johans CV såg jag att han var klockren för vad vi behövde, säger Eva Liljegren som är Johans handledare. Han är en bra avlastning för mig och ett viktigt bollplank. Johan är minst lika bra som andra nyutexaminerade. Det tar lite tid att lära sig kommunicera med honom, men sedan fungerar det hur bra som helst.

Johan tar bland annat fram en mall för utredning av naturolyckor. Han arbetar med Trafikverkets handlingsplan för klimatanpassning, skriver rapporter om klimatanpassning och hjälper till med remissvar.

– Jag trivs bra på Trafikverket. Jag får jobba med det jag är utbildad för, och möter uppskattning och respekt för det jag gör. Jag tycker det är viktigt att en myndighet ser förbi det formella och inser att man inte behöver ha två, tre års erfarenhet för att kunna jobba, säger Johan.

Johan har sin arbetsplats i det öppna kontorslandskapet på Kruthusgatan. Pappersblommor, foton på Johan tillsammans med arbetskamrater och en liten maskot pryder datorbordet. Det är tyst och lugnt.

– Jag tycker det går bra att sitta i öppet landskap. Först var frågan om jag skulle behöva ett eget rum. Men jag tycker det är en fördel att sitta här. Det är viktigt att kunna prata med kollegorna och att vara social. Jag gillar att ha roligt tillsammans med andra, att ta kafferaster och få prata lite strunt.

Hur är det ha en funktionsnedsättning på Trafikverket?

– Det är väldigt bra att vara ärlig från början, att ha en dialog med de andra handläggarna. Vissa saker tar lite längre tid för mig. Jag gör ibland saker på andra sätt. Men jag tror att folk har börjat respektera mig mer och mer. De ser vad jag gör och förstår att jag är spetsutbildad inom området som jag jobbar med.

Möter du förutfattade uppfattningar?

– När jag pratar kan en del ha lite svårt att förstå mig i början. Men det brukar gå över, man måste var lite tålmodig med den typen av funktionsnedsättning som jag har. Man kan också se den som en tillgång, liksom att nyanlända kan vara en tillgång för en arbetsplats. Man utvecklas som människa i kontakten med dem som är lite annorlunda.

– Man ska inte döma människor på första intrycket. När det sker brukar jag försöka stiga åt sidan lite, och fokusera på det som jag kan. Då brukar vi kunna hitta varandra så småningom och samarbeta på en liknande nivå. Man ska inte underskatta min förmåga, jag kan vara mer kapabel än de flesta tror.

– Jag försöker alltid vara positiv och glad, även när jag möter personer som verkar ha förutfattade meningar om mig. Jag väntar ut dem, tills de själva inser vad jag kan, säger Johan.

Johan Drakenberg och hans handledare på Trafikverket kommer att vara med i en film som Arbetsgivarverket spelar in i höst. Johans praktik ses som ett bra exempel på hur en myndighet kan ta emot praktikanter med funktionsnedsättning. Filmen ska ingå i en e-utbildning om detta.