Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Vänstra bilden: Elias Olsson, elev nr 5000 och Pierre Mörck, kommunikatör i Arbetsmarknadskunskap Högra bilden: se alla namn längre ned. Foto: Sofia Hampus.

”Utan sån här kunskap har vi ingen chans!”

Rubriken är ett citat från en tredjeårselev på Soltorgsgymnasiet, då Arbetsmarknadskunskap föreläste på skolan. Det är ett initiativ som Trafikverket deltar i för att öka kunskapen kring studie- och yrkesval.

Målet är att öka motivationen och minska studieavhoppen. I veckan nåddes en viktig milstolpe då satsningen träffade den 5000:e eleven. På plats fanns representanter från Borlänge kommun, Trafikverket, samt rektor på Soltorgsgymnasiet.

I satsningen på Arbetsmarknadskunskap får eleverna ta del av inspirerande föreläsningar om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka vägar som leder till jobb. Konceptet bygger på ett nära samarbete mellan skola, kommun, arbetsgivare och branschorganisationer. Elev nummer 5000, Elias Olsson, tyckte att lektionen gav mycket ny inspiration.

– Man har inte så himla mycket på fötterna när det gäller arbetsmarknaden, sånt här behövs det mer av i skolan helt klart, säger han.

Elias är en av få i klassen som ändå har en ganska tydlig plan för sin framtid.

– Först ska jag ta ett sabbatsår och resa men sen tänker jag plugga vidare till Byggingenjör. Jag blir nog inte kvar i Borlänge, jag vill norrut där det finns mer snö, säger han.

Mari Jonsson, ordförande i barn och bildningsnämnden i Borlänge kommun är mycket positiv till satsningen och glad för att representanter från arbetslivet är på plats under lektionen.

– När vi på kommunen satsar på utbildning, både inom grundskolan och gymnasiet, så vill vi ju att det ska leda till jobb. Därför behöver ungdomarna redan i förskolan få reda på att det finns fler jobb än bara de som mamma och pappa har. Det är viktigt att vi som har lite erfarenhet talar om för ungdomarna att det faktiskt spelar roll vad du har gjort i ditt liv, att du dömt fotboll eller jobbat på Mc Donalds kan ge stora konkurrensfördelar på arbetsmarknaden. Satsningen är ett bra komplement till studievägledarnas och lärarnas arbete och måste med tiden bli en del av det ordinarie arbetet.

Rektor på Soltorgsgymnasiet, Björn Renberg berättar att de frågor som kommunikatörerna provocerar fram på lektionen är jätteviktiga, ungdomarna behöver börja fundera kring vad de vill med sina liv. Även om man kanske aldrig riktigt kommer fram till vad man vill bli så är kunskap ändå nyckeln till att kunna välja rätt vägar.

– Lektionen är som en teater där eleverna tvingas fundera kring sina valmöjligheter. Sen finns ju läraren och SYV: aren efteråt för att svara på de frågor som provocerats fram. Jag tror det är bra för ungdomarna att fundera kring vad som motiverar dem och utifrån det ta reda på vad de kan arbeta med.

Anna-Karin Salmi från Trafikverket säger att det är jätteviktigt för dem att komma ut och visa upp att det faktiskt finns jobb inom många olika yrken.

– På Trafikverket finns 150 olika yrken och många av dem kommer vi att ha brist på inom en tioårs period. Vi har väldigt stora pensionsavgångar. I Dalarna finns det jobb men det är jätteviktigt att man har en utbildning. Vi anställer i stort sett bara personer som har vidareutbildat sig efter gymnasiet och det tror jag är viktigt att kommunicera ut till ungdomarna, säger hon.

Vill du veta mer?

Kontakta någon av våra kommunikatörer

Ingrid Saksvik: 0243-248057.

Pierre Mörck: 0243-248056

Läs gärna mer om konceptet via länkarna nedan.

Alla deltagande på bilden längst upp till höger
Från vänster: Mari Jonsson, ordförande i barn och bildningsnämnden i Borlänge kommun, Björn Renberg, rektor för Soltorgsgymnasiet, Pierre Mörck, kommunikatör i Arbetsmarknadskunskap, Elias Olsson, elev nummer 5000, Ingrid Saksvik, kommunikatör i Arbetsmarknadskunskap, Anna-Karin Salmi, Trafikverket.