Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viktor Rydbergs skola är årets Future City-skola

Den 20 maj avgjordes tävlingen Future City på Tekniska museet i Stockholm där skola och näringsliv möts och bygger framtidens stad tillsammans.

Future City är en ämnesöverskridande tävling där elever i årkurs 6-9 tar på sig rollen som framtidens samhällsbyggare och med sin kreativitet och kunskap bygger framtidens stad. Tävlingen består av fyra tävlingskategorier där bland annat det populära spelet Minecraft används för att lösa en av uppgifterna. Av alla inskickade tävlingsbidrag nomineras tre skolor i respektive tävlingskategori och dessa skolor tävlar sedan om förstapriserna på finaldagen.

I år tog Viktor Rydbergs skola från Stockholm hem det åtråvärda priset "Årets Future City-skola" med juryns motivering:

För stor kreativitet i alla tävlingsmoment, med fokus på egna närmiljön och för att ha tänkt på stadens alla invånare och att kunna erbjuda aktiviteter sommar som vinter på komprimerad yta där alla känner sig trygga och säkra. Med ett så här gott samarbete tror juryn också på framtiden.

Viktor Rydbergs skola från Stockholm är årets Future City-skola 2015.
Viktor Rydbergs skola från Stockholm är årets Future City-skola 2015.

Trafikverket är en medarrangörerna till tävlingen som huvudsakligen drivs av organisationer inom samhällbyggnadssektorn. Karin Lövgren, ansvarig för Trafikverkets arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare, betonar att för Trafikverket handlar medverkan om att öka intresset hos ungdomar för att kunna säkra framtida kompetens.

– Det här är ett viktigt initiativ för att skapa nyfikenhet och kunskap kring teknik och samhällsbyggnad och hur vi skapar ett hållbart samhälle. Vi som företag får nya och innovativa lösningsförslag, ungdomarna får testa hur det är att jobba med komplexa samhällsfrågor och skolorna får bra koppling till näringslivet i undervisningen, säger Karin Lövgren.

Melissa Denbaum, Trafikverket Planering, deltog som jurymedlem och hon reflekterade över vilken kreativitet ungdomarna visade, och hur nyttigt det är för oss att se vad de förväntar sig av framtidens samhälle.

– Det är ju det vi ska skapa nu. Flera av idéerna handlade om hållbara transporter, trafiksäkerhet och kollektivtrafik, exempelvis bilar som inte kan startas utan att säkerhetsbältet är fastspänt, magnetfält för bilar och bussar, cykelbanor och linbanor med solceller och vakuumtåg. Det är spännande möjligheter för framtidens samhälle och transportsystem, säger Melissa Denbaum.

Förutom priset för årets Future City-skola delades det även ut pris för uppgift i Minecraft, uppsats och Future City modell.

Vinnarna

Första pris Future City Minecraft: 5 000 kr
Folkungaskolan, Linköping

Första pris Future City Uppsats: 5 000 kr
Strandskolan, Tyresö

Första pris Future City Modell: 5 000 kr
Estniska skolan, Stockholm

Trafikverket delade även ut ett pris för bästa trafiklösning som gick till Galären Dator och Teknik, Karlskrona:

Pris för bästa trafiklösning gick till Galären Dator och Teknik, Karlskrona.

Galären har tänkt på en mängd olika sätt att resa – på marken, i luften, under marken och under vattnet! Markytan i staden är tillägnad gång- och cykeltrafikanter genom att spårtrafik går i luften och biltrafik under jord. Gods transporteras till stadens centrum på ett miljövänligt sätt. Transportsystemet hänger ihop så att människor enkelt kan byta färdmedel. Det vinnande bidraget följer helt Trafikverkets vision som är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Läs mer om Future City (extern webbplats)