Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Final i Future City

Den 27 mars gick finalen i Future City av stapeln, tävlingen där skola och näringsliv möts för att bygga framtidens stad, på Arkitekturmuseet i Stockholm. Trafikverket fanns med bland arrangörerna och sammanlagt deltog sju lag med högstadielever.

Efter att ha gått vidare i regionfinalen i Växjö uttryckte sig Helmer Jonelid från Karl-Oskarskolan självsäkert.

– Vi kommer att vinna i finalen! Vi har många futuristiska idéer och det blir svårt för andra lag att slå oss.

Laget hamnade till slut högst upp på prispallen. 

Dagen började med att lagen fick ställa ut och presentera sina modeller. På eftermiddagen ställdes sen eleverna mot väggen och blev utfrågade av den medverkande juryn, som bestod av representanter från bland annat Energi- och Miljötekniska Föreningen, Energimyndigheten, Svenska Teknik&Designföretagen, Sveriges Byggindustrier och Trafikverket.

Ville Gustafsson, Vilhelm Junerup och Helmer Jonelid från Karl-Oskarskolan i Växjö utsågs till vinnare och tilldelades förstapriset på 25 000 kronor med sin stad - New Water Town.

Juryns motivering för vinnarlaget löd: "Bra flyt i sin motivering. Bryter ny mark med en vågad idé. Med oväntad materialteknik seglade dessa upp i topp och är årets vinnare."

– Vår stads signum är att den ligger på vatten. Under staden sitter propellrar som alstrar ström från strömmarna i vattnet. Förutom att alstra el kan propellrarna vändas så att husen blir mobila. Den globala uppvärmningen gör att vattennivåerna stiger, vilket gör att man måste hitta lösningar på detta problem. Detta har vi gjort, säger Helmer Jonelid.

Trafikverket utsåg bästa trafiklösning

Andrapriset på 15 000 kronor gick till Felix Claesson, Alexander Ljungman och Hampus Lindén från Södra skolan i Katrineholm. Tredjepriset bestående av 10 000 kronor gick till Sergej Brändén, Ebba Torehejm och Cedric Trost från Gottsundaskolan i Uppsala.

Trafikverkets specialpris för bästa trafiklösning gick till Södra skolan.

Från den 28 mars till 15 april kommer de sju finalisternas modeller att vara utställda på Arkitekturmuseet.

Bästa datorstad: Karl-Oskarskolan, Växjö och Maria Montessoriskolan, Lund
Bästa uppsats om staden: Maria Montessoriskolan, Lund
Bästa uppsats om årets tema: Västerholms Friskola, Skärholmen
Bästa muntliga presentation: Vikenskolan, Viken
Bästa rörliga del: Södra skolan, Katrineholm
Bästa modell: Gottsundaskolan, Uppsala
Svenska Teknik&Designföretagen och Sveriges Byggindustriers specialpris för Bästa laganda: Vikenskolan, Viken
Energi och Miljötekniska föreningens specialpris för Bästa energi- och miljötekniska systemlösning: Apladalsskolan, Värnamo
Trafikverkets specialpris för Bästa trafiklösning: Södra skolan, Katrineholm