Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Studenter på rad.

Studenter ger perspektiv på inkluderande stationsmiljöer

Att inkludera fler i vår verksamhet och i samhället var målet för dagen. Trafikverket anordnade tillsammans med Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet en casedag för studenter. De gav sina förslag på hur vi kan skapa mer inkluderande stationsmiljöer.

En efter en kliver studenterna in i Samhällsvetarkårens lokaler i Lund för att delta i casedagen som Trafikverket anordnat. Ett trettiotal studenter inom samhällsplanering och genusvetenskap deltar. Temat är "Stationsområden för alla!" och handlar om inkludering och tillgänglighet för alla människor oavsett funktionsvariation, kön, etnicitet och språkförståelse. Till slut sitter ett trettiotal förväntansfulla casedeltagare i rummet och dagen kan börja.

Tvärvetenskapliga perspektiv på våra utmaningar

Utifrån Trafikverkets arbete med tillgänglighetsfrågan arbetar studenterna med ett fiktivt case. Studenter från olika utbildningar samarbetade tillsammans för att hitta en passande lösning. Det uppskattas av deltagarna eftersom det liknar arbetssättet i arbetslivet, men är sällsynt på många utbildningar. Samtidigt får de upp ögonen för vad vi på Trafikverket arbetar med.

Små ändringar kan göra stor skillnad

Dagen avslutas med att alla grupper presenterar sina förslag och lösningar. Deras professionalitet och förmåga att på så kort tid få ihop spännande förslag och idéer imponerar. Har du till exempel tänkt på att en gångtunnel kan vara smidig att bygga ur ett perspektiv, men problematisk för många ur ett trygghetsperspektiv? Eller att en enkel skylt som visar en normativ familj lätt kan göras om för att fler ska känna sig inkluderade? En vinnargrupp utseddes. De ska få göra ett besök på projektet Lund-Arlöv, fyra spår i Skåne.

Intresse för att vara med oss i utvecklingen av samhället

Intresset var stort för Trafikverket och under dagen möttes vi av nyfikna frågor om framtida möjligheter hos oss. Inspirerade klev vi ut från den surrande lokalen med nya idéer som vi hoppas kan komma till nytta för vår verksamhet. Och med all säkerhet kan vi räkna med ett antal studenter som är intresserade av att utveckla samhället tillsammans med oss. Kanske som vår framtida, praktikant, sommarjobbare, exjobbare eller trainee?