Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tekniksprångets praktikanter tackar för sig

Tekniksprånget är en satsning där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen samarbetar för att stärka landets framtida kompetensförsörjning. Efter fyra månaders praktik via Tekniksprånget, tackar praktikanterna för en lärorik tid i Trafikverket.

Efter fyra månaders praktik lämnar Emma, Rebecca, Siri och Victoria Trafikverket många erfarenheter rikare. De har varit här via Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA: s) praktikprogram Tekniksprånget och de tycker att syftet med programmet verkligen har uppnåtts. De har fått se vad det innebär att jobba som ingenjör och vad man kan arbeta med efter en teknisk utbildning.

Victoria och Siri på studiebesök på Citybanan.
Victoria och Siri på studiebesök på Citybanan.

De har jobbat självständigt med flera projekt, exempelvis kartläggning av väg- och järnvägstunnlarnas tätningsmaterial, inventering av cykelvägarnas kvalitet, undersökning om hur allmänheten ska kunna lämna synpunkter till Trafikverket med mera. Handledarna är väldigt nöjda med deras prestationer och tycker att praktikanterna kommer med andra perspektiv och nya idéer. Genom kontakten med handledarna och kontakterna de egna projekten har gett tycker praktikanterna att de har fått en bra bild av vad olika sorters utbildningar och yrken kan innebära.

Utöver projekten och uppgifterna har de även träffat traineerna för att höra vad de gör och har gjort. De har haft ett gemensamt studiebesök med SJ: s praktikanter och sett flera av investeringsprojekten som pågår. De lämnar Trafikverket med målet att plugga vidare och har många positiva ord att säga om allas bemötande och vår organisation:

"Vi har fått inblick i saker som vi inte hade fått se annars, vi har fått vara med väldigt mycket och lärt oss massor."

"Jag har lärt mig hur jag ska bete mig på kontor och hur jag kan våga fråga om saker, någon annan har oftast ett bra svar!"

"Väldigt många trevliga människor, det känns som en varm organisation. Jag vill absolut få chansen att jobba här senare."

"Det har gett insyn i hur det funkar när man har en sådan jätteorganisation, fördelar och nackdelar. Det kan ta lång tid men ibland är det poängen."

– Vi på Trafikverket är beroende av en hög teknisk kompetens. Det finns en brist på ingenjörer i samhället idag och bristen kommer bli ännu större. Tekniksprånget bidrar till att väcka intresset för tekniska utbildningar. Samtidigt får vi en mycket bra möjlighet att visa upp oss som arbetsgivare, säger Niclas Lamberg, HR-direktör.

Från vänster, övre raden: Fanny Igergård (SJ), Axel Lindeberg (SJ), Teodor Lennmark (SJ), Rebecca Zander (Trafikverket, Trv),Emma Grändeby (Trv) och Ylva Jansson (SJ). Nedre raden: Siri Nöjd (Trv) och Victoria Vernet (Trv)
Från vänster, övre raden: Fanny Igergård (SJ), Axel Lindeberg (SJ), Teodor Lennmark (SJ), Rebecca Zander (Trafikverket, Trv),Emma Grändeby (Trv) och Ylva Jansson (SJ). Nedre raden: Siri Nöjd (Trv) och Victoria Vernet (Trv)

Tekniksprångets syfte

  • Tekniksprånget är en satsning där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen samarbetar för att stärka landets framtida kompetensförsörjning.
  • Tack vare Tekniksprånget kan ungdomar som gått ut gymnasiet få fyra månaders betald praktik hos några av Sveriges mest intressanta arbetsgivare.
  • Praktikprogrammet är öppet för avgångselever under 21 år som är behöriga att söka en ingenjörsutbildning.