Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lagring i molnet — översikt och jämförelse av kryptografiska metoder

I examensarbetet ges en översikt av kryptografiska protokoll för att verifiera dataintegritet i molnet, jämförande analyser samt en diskussion om möjligheterna av implementation av de integritetsprotokoll som erbjuds på marknaden idag.

Titel: Lagring i molnet — översikt och jämförelse av kryptografiska metoder
Författare: Emilia Dunfelt
Handledare på Trafikverket: Hannes Salin
Examensarbetet i sin helhet: Lagring i molnet — översikt och jämförelse av kryptografiska metoder (extern länk)

Matematiska institutionen Stockholms universitet

Sammanfattning:


Molntjänster ger goda möjligheter att lösa praktiska problem ofta förknippade med traditionella metoder och tjänster, så som resursbegränsningar, platsberoende, datahantering och säkerhetskopiering. Ett av de största områdena inom vilket molnet används är datalagring, vilket möjliggör för användare och organisationer att lagra filer och data på servrar som hanteras av en extern molnleverantör. Detta innebär också minskad kontroll över informationen som lagras då tillgänglighet och datasäkerhet styrs av leverantören, vilket ofta innebär ett stort hinder för organisationer med intresse av molnlagring. Denna uppsats ger en översikt över kryptografiska protokoll för att verifiera dataintegritet i molnet. Vi identifierar de avgörande egenskaper som krävs för att effektivt kontrollera integritet av data, samt ger en jämförande analys av några av de senaste protokollen inom området. Slutligen diskuteras även de möjligheter till implementation av integritetsprotokoll som erbjuds av ledande molnleverantörer på marknaden idag.