Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägledning kring implementering av agila systemutvecklingsmetoder i en traditionell miljö

Examensarbetet undersöker agila systemutvecklingsmetoder och syftar till att ge vägledningen till chefer kring hur de kan introducera metoden i traditionella organisationer.

Författare: Andreas Wallström
Handledare på Trafikverket: Hannes Salin
Examensarbetet i sin helhet: Vägledning kring implementering av agila systemutvecklingsmetoder i en traditionell miljö (extern länk)

Sammanfattning

Agila systemutvecklingsmetoder fortsätter öka i popularitet. Många organisationer som använder sig av traditionella systemutvecklingsmetoder så som vattenfallsmodellen byter till agila systemutvecklingsmetoder. Denna övergång kan vara utmanande, speciellt för organisationer som använder sig av projektbaserade förvaltningsmodeller som hindrar implementeringen av agila metoder. Den här studien syftar till att ge vägledningen till chefer kring hur de kan introducera agila systemutvecklingsmetoder iden nyss nämnda typen av traditionella organisationer. Studien är en fallstudie gjort på en stor myndighet i Sverige. Åtta intervjuer med systemutvecklare, lag-ledare och chefer har utförts. Studien identifierar verktyg och idéer som chefer kan använda sig avför att introducera en delad gemensam definition av agilt, anamma ett agilt tankesätt, introducera dedikerade teams och CI&CD. Tillsammans hjälper de här verktygen med introduktionen av agila systemutvecklingsmetoder i organisationer som använder sig av traditionella systemutvecklingsmetoder och förvaltningsmodeller.