Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnvägsjobb.se

Järnvägsbranschen storsatsar för att säkra kompetensförsörjningen nu och på sikt

 "En av de största jobbsatsningarna i Sverige på många år – alla jobb och utbildningar i järnvägsbranschen samlade på ett enda ställe!"

 

Järnvägens utmaning

Järnvägsbranschen har en uppgift som närmast kan beskrivas som att bygga en ny järnväg i Sverige. Många stora projekt är igång över hela landet, inom flera olika områden och över lång tid, samtidigt som många går i pension under kommande år. För att lyckas med uppgiften, och klara den stora efterfrågan på arbetskraft, behöver vi många nya medarbetare under lång tid framöver.

Goda framtidsutsikter

Sverige satsar nu stora resurser på att utveckla järnvägen som ett miljövänligt och klokt sätt att resa och frakta. Och det är tur det, så att vi som arbetar inom järnvägen får resurser till såväl utveckling som underhåll. Vi finns inom en framtidsbransch, en bransch som verkligen växer så det knakar. Därför är det viktigt att vi ser till att det ständigt finns den kompetens vi behöver.

Branschen och samarbetet

Järnvägen är en stor och bred bransch, men ändå lite okänd för en del. Detta vill vi ändra på! Vi vill visa att det finns en stor variation av företag och organisationer som erbjuder många olika typer av yrken; allt ifrån drift och underhåll till forskning och utveckling där man även kan skapa sig en internationell karriär.

– Vi i järnvägsbranschen brottas med samma utmaningar. Därför har vi gått samman och arbetar för att ta fram utbildningar med järnvägsinriktining på olika nivåer för att möta branschens behov av kompetens, säger Roger Wetterstrand, ansvarig för branschsamarbeten i Trafikverket.

– Järnvägsjobb.se är en av de största jobbsatsningarna i Sverige på många år! Vi vill ge en ny bild av hur branschen ser ut; vilka trender som finns och vilka jobb och framtidsutsikter vi ser. Tillsammans ska vi i branschen se till att Sverige får valuta för de över 100 miljarder kronor som investeras i järnvägen de närmaste åren, fortsätter Roger Wetterstrand.

Trafikverket har det övergripande ansvaret för järnvägsjobb.se men det är många aktörer som står bakom webbplatsen.

Järnvägsjobb.se – en interaktiv sida

För att på ett levande och lite roligare sätt visa exempel på yrken och företag inom järnvägen har vi flera filmer på webbplatsen. Genom dem får du snabbt en inblick i den mångfacetterade järnvägsbranschen. Här handlar det om såväl praktiska och tekniska jobb som rena konsulttjänster. Filmerna hittar du på startsidan på järnvägsjobb.se.

”1 500 ovanliga jobb till helt vanliga människor”

Järnvägsbranschen växer med så mycket som 1 500 nya jobb om året. Och det är en mängd olika jobb, från administration till forskning och utveckling, och allt där emellan. Branschen erbjuder helt enkelt ”1 500 ovanliga jobb till helt vanliga människor” – vanliga människor som vill ha ett intressant och utvecklande jobb, balans i livet och som vill vara med och utveckla samhället.

Hur vanlig är du?

För att undersöka hur pass vanlig just DU är kan du göra vårt högst ovetenskapliga och roliga test.


Välkommen in i järnvägens värld – och välkommen med på resan in i framtiden!