Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Jonna Bäckström. Syntolkning: En ung mellanblond man med kortklippt hår , blå jeanssjkorta och svart kraglös kavaj som ler stort mot kameran. I bakgrunden syns en öpppen yta med trappor, räcken och hiss i gråskala.

Det är en räkmacka att få gå Trafikverkets traineeprogram

Under Karl Bertilssons studietid fick han upp ögonen för Trafikverket, som verkade vara en bra arbetsgivare med ett bredare arbetsområde än vad han först trodde. Här kommer en kort intervju med Karl.

Varför valde du Trafikverket?

Efter att ha talat med en tidigare trainee på Trafikverket blev det klart för mig att söka till traineeprogrammet var just vad jag skulle göra! Att få jobba med samhällsutveckling och utmaningarna som järnvägen ställs inför lät spännande. Det var extra kul att min samhällsvetenskapliga utbildningsbakgrund efterfrågades och jag har fått nytta av mitt analytiska tänk från nationalekonomin i mina nuvarande arbetsuppgifter där jag arbetar med planeringsfrågor inom järnväg.

Vad har varit bäst med traineeprogrammet?

Det absolut bästa med traineeprogrammet är att få en så bred bild av hur Trafikverket-kugghjulet fungerar och att få dela erfarenheterna med mitt sköna traineegäng. Även om man inte kommer att jobba med precis allt som man får lära sig på olika studiebesök så är det en räkmacka att få bli generalist när det gäller organisationens verksamheter samtidigt som man har möjlighet att bli en specialist inom sitt specifika arbetsområde.

Har du några tips till kommande traineer för att göra deras traineeperiod så bra och givande som möjligt?

Våga tänka utanför ramarna! Det är nyttigt att få en branschkännedom och lära sig lite allt möjligt, för vem vet vad man kommer att stöta på i sina framtida arbetsuppgifter. Det är jättebra att passa på att bredda sitt kontaktnät, speciellt med tidigare traineer.

Vad har varit mest utmanande hittills under programmet?

Att låta sig ta tid att reflektera och planera. I början ville jag göra så många olika saker samtidigt och fort, så det har varit ett bra bra sätt att lära sig att ha tålamod och ta det som det kommer. Jag har även fått utmana mig själv att tillåta mig att röra mig inom andra verksamhetsområden och våga ta initiativ.