Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Caroline Uppenberg, utredare Underhåll, trainee

Från trainee till indatastödjare

Caroline Uppenberg tar med sig erfarenheterna hon gör som trainee till jobbet som indatastödjare på Underhåll. Läs mer om vad hon tycker om Trafikverkets traineeprogram.

Varför Trafikverket?  

För mig är det viktigt att arbeta med någonting som skapar samhällsnytta. På Trafikverket kan jag arbeta med vad som helst med vetskapen att allt jag utför bidrar till samhället. Dessutom är det en spännande utmaning att få vara med och skapa framtidens transportsystem.  

Vad ska du göra under din traineeperiod? 

Vi traineer har ett gemensamt schema med aktiviteter och föreläsningar som ger oss en stor inblick i hela verket samt om Trafikverkets roll och ansvar i samhället. Jag har även gjort egna besök hos olika interna och externa organisationer som samarbetar med min enhet på Trafikverket. Eftersom vi traineer har ett späckat schema med många resedagar gav min chef mig frågor att utreda de dagar jag inte var på resande fot. Detta skapade både förståelse för min enhet och hur vi samspelar med andra enheter och verksamhetsområden samtidigt som jag fått knyta kontakter.

Det första halvåret av programmet har bestått av många resor tillsammans med resten av traineegruppen. Lyckligtvis hann vi göra de flesta gemensamma aktiviteter innan Corona slog till i Sverige och det interna reseförbudet trädde i kraft. Våra chefer har haft stor förståelse för traineeprogrammet och att alla trainee-aktiviteter är viktiga för oss. De tillåter att de uteblivna trainee-aktiviteterna som skulle pågått under våren/sommaren, läggs istället vid senare tillfälle. Det känns tryggt att Trafikverket utan tvekan garanterar att programmet ska fullföljas trots omständigheterna!

Vad har varit bäst med traineeprogrammet hittills? 

Alla sammanhang man kan hamna genom traineetjänsten. Genom att vara trainee kan man bjuda in sig själv till vilken enhet/projektgrupp/organisation som helst för en dragning. Just friheten att fördjupa sig i det man själv anser är viktigt och spännande är ovärderligt.

Hur ser du på din framtida yrkesroll när programmet är avslutat? 

Jag kommer att arbeta som indatastödjare på Underhåll efter mitt traineeår är avslutat. Det innebär att jag kommer stödja projekt med dataleveranser under projektets gång. I traineeprogrammet ingår några veckors utlandspraktik men på grund av omständigheterna 2020 är praktiken framskjuten på obestämd tid. Jag har istället skolats in i min framtida roll mycket tidigare än planerat. Eftersom det är en hel del nya system jag behöver lära mig har den här extra tiden på kontoret ändå varit värdefull!

Tips till kommande traineer?

Utnyttja året till att lära och reflektera. Du kommer få otroligt mycket information genom alla presentationer och möten du kommer delta i, boka in tid för reflektion i kalendern! Oavsett vad du kommer arbeta med efter traineeåret kommer du ha nytta av allt du lärt dig.

Något annat?

Trafikverkets traineeprogram är välutvecklat och ger dig en unik möjlighet att fördjupa dig i Trafikverket som organisation samt alla våra uppdrag. Som trainee har du otroliga möjligheter att utvecklas! Välkommen att hoppa på tåget!