Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilar på vinterväg som syns genom en backspegel.

Medverkan på Transportforum och digitala studiebesök hos VTI, Förarprov, Transportstyrelsen

Veckan började med en dragning av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), som främst bedriver forskning inom infrastruktur, trafik och transporter. VTI har både offentliga och privata uppdragsgivare och störst är Trafikverket!

VTI:s olika avdelningar arbetar med t ex väg- och banteknik, krocksäkerhet, miljöfrågor, mobilitet, aktörer och planering, trafikanalys, logistik och transportekonomi. Det bedrivs även internationellt framstående forskning om säkra och hållbara transporter med fokus på människans roll i transportsystemet. För att undersöka hur den oskyddade trafikanten beter sig använder man sig bland annat av VR-teknik för att förbättra förmågan av att fånga trafikantens upplevelse.

Avslutningsvis fick vi en genomgång av projektet Nordic Way 3, vilket är ett forskningsprojekt med fokus på utryckningsfordon. Målet med projektet är att öka trafiksäkerheten, förbättra trafikflöden, minska CO2-utsläpp samt att täcka hela Norden.

En byggnad med Förarprovs entré i fokus

Nästa dag började med en presentation av Förarprov (FP), där vi blev informerade om bl.a. resultatenhetens uppdrag och att verksamheten finansieras helt av de provavgifter som tas ut för att avlägga kör- och kunskapsprov. För många är FP första kontakten med Trafikverket, vilket ställer höga krav på kundbemötande och information.

Pandemin har varit utmanande för FP, då ingen del av provverksamheten går att utföra på distans samtidigt som verksamheten betraktas som samhällsviktig. FP fick därmed anpassa sig och t ex minska antalet personer i provskrivningssalarna, prioritera ”förstagångsskrivare” samt kommunicera mer digitalt med kund. I framtiden kan vi vänta oss nya typer av prov, fler språk att skriva kunskapsprov på och möjlighet att genomföra vissa prov virtuellt i simulator - för att exempelvis kunna testa riskbeteende.

Transportstyrelsen och Trafikverket kan ibland blandas ihop kring deras uppdrag och arbetsuppgifter, därför kändes en digital eftermiddag med Transportstyrelsen väldigt relevant för att reda ut vad vem gör. Vi fick inte bara veta mer om deras uppdrag utan också om hur organisationen utvecklats och formats. En superspännande eftermiddag med föredrag, diskussion och nya insikter.

Utöver våra studiebesök under veckan fick vi även delta på Transportforum, en konferens som vanligtvis anordnas i Linköping men som i år skedde digitalt. Denna konferens anordnas varje år av VTI och vänder sig till aktörer inom transport och infrastruktur. Under två dagar kunde vi fritt välja mellan många olika föredrag och sessioner kring många olika ämnen för alla olika transportslag. Intensiva dagar som gav mycket insikt om forskning som bedrivs och vad som händer i transportvärlden.

Vi vill säga stort tack till VTI, Transportstyrelsen och Förarprov som tog emot oss på ett digitalt besök och till alla som höll föredrag på Transportforum! Du har väl inte missat att ansökningsperioden för nästa omgång av traineeprogrammet har öppnat? Information om programmet och om tjänsterna som går att söka finns upplagda här på Trafikverkets webbplats. Ansökan till programmet ska ske senast 15 februari 2021.

/Angelica, Frida och Stefan