Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Angelica Dahnberg, trainee. Fotograf; Angelica Dahnberg

Intervju med Angelica Dahnberg, infraarkitekt

Vi har träffat Angelica Dahnberg, som är systemvetare. Läs mer om vad hon tycker om Trafikverkets traineeprogram.

Varför Trafikverket?

Som nyexaminerad systemvetare kändes det viktigt för mig att söka mig till en större organisation som uppmuntrar till både personlig och yrkesmässig utveckling. Trafikverket erbjuder just de här utvecklingsmöjligheterna som jag prioriterade högt inför en framtida arbetsplats efter mina studier.

Vad ska du göra under din traineeperiod?

Under ett normalt år hade vi i traineegruppen genomfört många olika studiebesök i hela Sverige men just nu ser såklart förutsättningarna annorlunda ut. Många av dessa aktiviteter har istället genomförts med digitala medel. Utöver dessa aktiviteter har varje trainee möjligheten att styra egna aktiviteter som man vill prioritera utifrån vilken roll man har. Jag kommer att medverka på de gemensamma aktiviteterna i traineeprogrammet som blir av och resterande tid kommer jag att lägga på de projekt som jag hittills har fått en roll i.

Vad har varit bäst med traineeprogrammet hittills?

Det som hittills har varit bäst med traineeprogrammet är alla dörrar det öppnar. Kulturen inom Trafikverket är väldigt öppen och tillmötesgående, inte minst när man presenterar sig som trainee. Trots att programmet har sett annorlunda ut för oss i år har vi haft många intressanta dragningar både internt men också med externa parter så man har fått ökat förståelse för hur Trafikverket samverkar tillsammans med andra organisationer och myndigheter vilket har varit väldigt värdefullt. Jag gillar dessutom kombinationen av att vara trainee hälften av tiden och sedan ha tid för arbetsuppgifter som kommer gynna mig i min framtida arbetsroll.

Hur ser du på din framtida yrkesroll när programmet är avslutat?

Traineeåret är utformat så att 50 % ska gå till traineeaktiviteter och 50 % befinner man sig på sin placeringsort på sitt verksamhetsområde. Det positiva med Trafikverkets traineeprogram är att under hela första året får lära sig om sin framtida yrkesroll och successivt växa in i den rollen. Jag ser positivt på min framtida yrkesroll! Det finns också en flexibilitet internt hos Trafikverket gällande tjänster och roller som innebär att det inte är omöjligt att kunna byta tjänst längre fram om man hittar något som passar en bättre exempelvis.

Tips till kommande traineer?

Glöm inte ta tillvara på dina traineekollegor! Även om ni sitter i olika delar av Sverige så kör Skype-fika en gång i veckan för att hålla kontakten och utbyta erfarenheter.