Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Del av ett av Trafikverkets kontor. Man ser en blå himmel och översta delen av kontorets fasad med skylten "Trafikverket".

Digital introduktion

Traineeprogrammet rullar på och nu har vi fått mer kunskap om Trafikverkets verksamhet!

En man sitter vid ett skrivbord framför en dator, bredvid står en kvinna, de diskuterar.
Elin och Stefan i full gång med en gruppuppgift. Foto: Hanna Eriksson

Eftersom vi traineer arbetar på olika orter i Sverige har vi ännu inte kunnat träffa varandra på grund av rådande omständigheter. Men tur är det väl då att traineeprogrammets gemensamma del nu under hösten har blivit digital, så att vi har kunnat lära känna varandra ändå!

Den gemensamma delen av traineeprogrammet består bland annat av olika centrala introduktioner, som breddar vårt perspektiv och vår kunskap inom Trafikverkets områden. Hittills har vi traineer både haft en vecka tillägnad Trafikverkets olika verksamhetsområden och en vecka som riktade in sig mer på ledning, styrning och säkerhet.

Verksamhetsområden

Sex dagar ägnades åt de olika verksamhetsområden som Trafikverket har och varje dag var tillägnad ett verksamhetsområde – för oss presenterades Planering, Investering, Stora Projekt, Trafik, Underhåll och Informations- och kommunikationsteknik. Tänk att det i en myndighet kan finnas både dem som arbetar med långsiktig planering, samtidigt som ett annat område genomför projekt av olika storlekar och slag som sedan andra områden ska ta över ansvaret för drift och underhåll. Denna verksamhetsområdesvecka, som en central introduktion i traineeprogrammet, genomfördes för första gången digitalt vilket medförde bland annat att hela Sveriges olika hörn kunde inkluderas som exempel, föreläsningar eller gruppuppgifter.

Ledning, styrning och säkerhet

För att få en bättre förståelse om hur en så stor myndighet som Trafikverket arbetar med att uppfylla de uppdrag och krav som ställs så fick vi traineer under en vecka en fördjupad insyn i hur Trafikverkets leds och styrs samt om säkerhetsarbetet.  Mycket spännande och givande! 

Förutom att lära oss mer om Trafikverket interna arbete fick vi även lära oss om det internationella arbetet, där Trafikverket finns representerade i ett flertal internationella organisationer, miljöer och projekt.

På temat ledning och styrning fick vi även digitala introduktioner till hur Infrastrukturdepartementet, Europaparlamentet och EU-kommissionen arbetar, med fokus på transportfrågor. Viktiga och intressanta delar då både Regeringen och EU lägger grundläggande utgångspunkter för styrningen av Trafikverket.

Stort tack till alla er som presenterade och engagerade er under dessa centrala introduktioner för oss traineer!

/Frida och Hanna