Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Frida Agnefjärd, trainee, Investering

Intervju med Frida Agnefjärd, projektingenjör

Enligt Frida är tjusningen med traineeprogrammet att det ger stora möjligheter att ta reda på vad man vill och vad man har för mål. Läs mer om vad hon tycker om Trafikverkets traineeprogram.

Varför Trafikverket?

Trafikverkets traineeprogram kändes utvecklande, spännande samt lärorikt och tjänsten som projektingenjör inom Investering var helt i linje med min utbildning och mitt intresse för projektledning, arbetsorganisation och ekonomi. Dessutom hade jag bara hört gott om Trafikverket från bekanta och alumner, så jag var inte sen med att skicka in min ansökan!

Vad ska du göra under din traineeperiod?

Under traineeperioden har vi dels gemensamma studiebesök och aktiviteter, som för vår del skett digitalt. Utöver dessa traineeaktiviteter har jag gjort egna studiebesök efter eget intresse och verksamhetens behov för att kunna få så mycket förståelse och kunskap som möjligt. Bland annat har jag digitalt kunnat få veta mer om angränsande verksamhetsområden till Investering och fått veta mer om deras utmaningar och arbete, vilket kommer vara till nytta i mitt framtida arbete. Jag medverkar också i projekt som projektingenjör, vilket gör att jag redan nu kan sätta mina nya kunskaper från traineeandet i ett sammanhang.  

Vad har varit bäst med traineeprogrammet hittills?

Kombinationen med att kunna sätta sig in i sin yrkesroll samtidigt som man traineear gör att man kan förankra all ny kunskap i det man kommer arbeta med efter traineeåret – kunskap hamnar i ett sammanhang. Dessutom kan man forma traineeåret efter sitt intresse, vilket både är spännande och roligt! Sedan får man inte glömma traineegruppen - att få uppleva hela traineeåret med en traineegrupp där man tillsammans lär sig, utmanas och har kul skapar en gemenskap som är ovärderlig. De andra traineerna kommer efter traineeprogrammets slut att utgöra delar av mitt kontaktnät inom verksamheten som kommer komma till nytta och vara värdefulla i framtiden.

Hur ser du på din framtida yrkesroll när programmet är avslutat?

Efter traineeprogrammet kommer jag att ha rollen projektingenjör på Investering. Eftersom jag kombinerat traineeandet med att delta i projekt som projektingenjör under min tid som trainee har jag kunnat påbörja den inlärningsprocess som krävs för rollen och projekten – och jag har redan nu märkt att kunskaper och kontakter från studiebesök kommer till användning.

Tips till kommande traineer?

Använd traineekollegor, traineefaddrar, handledare och kollegor som bollplank under traineeåret – med deras hjälp kan man både få tips och hjälp att tänka utanför ramarna.

Något annat du vill berätta om traineeprogrammet?

Det kan nästintill kännas skrämmande att delvis utforma traineeprogrammet efter eget intresse, för man kanske inte vet vad man vill. Men det är ju det som är tjusningen med att kunna lägga upp sin traineeperiod själv – man kan ta reda på vad man vill och vad man har för mål. Testa på saker och utmana dig själv, så ska du se att du snart både kommer kunna sålla i intressen och mål men också skapa dem!