Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineegrupp

Göteborgsveckan

Nu har vi avslutat ett fyra-dagars studiebesök i Sveriges näst största stad, Göteborg. Temat för veckan har varit väg- och järnvägsprojekt, med både interna och externa studiebesök.

Många projekt samtidigt i Göteborg

Veckan inleddes med en historisk genomgång av Göteborg, samt en busstur genom staden. Bertil Hallman, senior utredningsledare på Planering, visade oss hur staden utvecklats genom åren och vilka byggprojekt som pågår idag. Sedan träffade vi regionaldirektren Jörgen Einarsson som berättade om Region Väst arbete och utmaningar. Det har inte byggts så mycket i Göteborg på dem senaste 30 åren vilket har lett till att det sker många byggprojekt samtidigt nu.
"Det är bara att titta ut genom fönstret, här byggs den nya Hisingsbron, sänkning av E45 Lilla Bommen – Marieholm och ett hotell", berättar Einarsson när vi står på Trafikverkets kontors fjärdevåning och tittar ut över dem stora arbetsplatserna.

Byggarbetsplats
Utsikt från Trafikverkets kontor i Göteborg.

Vårt första platsbesök

Nedsänkning av E45 Lilla Bommen – Marieholm håller på att byggas för fullt. Vi fick tillsammans med projektledaren Jenny Röström gå ut och besöka byggarbetsplatsen. Detta var första gången under traineetiden som hela gruppen fick besöka en byggarbetsplats. För några var detta första gången. Vi tog på oss varselkläder, skyddsskor och hjälm, sedan traskade vi ut i leran. Visste du att hela Göteborg är byggt på lera?


Ute på byggarbetsplatsen fick vi gå runt och titta på tunnlarna som till stor del redan är byggda. Och se hur entreprenörerna arbetade. Vi fick även förklarat hur det kommer att gå till när trafiken flyttas runt innan det är helt klart.  

Gruppfoto på Trafikverkets traineer
Studiebesök på byggarbetsplatsen för E45 Lilla Bommen - Marieholm.

 Trafikverkets program

Trafikverket bedriver fem stora program, där nyckelordet är digitalisering. Vi fick en presentation utav två av dessa program, Uppgradering av järnvägssystemet i Sverige och Digitalisering av transportsystemet. Vi avslutade med en workshop där vi diskuterade hur vi tror att transportsystemet kommer att se ut i framtiden. Detta ledde till väldigt intressanta diskussioner.
Tänk själva, hur tror ni att vi kommer att transportera oss i framtiden?

Det sker även mycket utanför Trafikverket

Under veckan var vi på Lindholmen och besökte Drive Sweden, CLOSER och ElectriCity. Digitalisering, uppkopplade fordon, automatiserade fordon och elektrifierade fordon var i fokus under dessa besök. Drive Sweden är ett statligt innovationsprogram, som tilldelats ansvaret (från Svenska Regeringen) för att driva utvecklingen för framtidens mobilitet för människor och gods. Vad skulle hända om alla bilar blev självkörande? Det finns olika tänkbara scenarion med självkörande fordon, där tekniken i sig inte är lösningen utan det väsentliga är hur de sätts in i ett system.

CLOSER startade år 2012 som ett initiativ för att göra en kraftsamling med godstransporter i Sverige, där Trafikverket är en av initiativtagarna. CLOSER är en neutral aktör som ser till att samverkan och samarbetet mellan de olika aktörerna fungerar bra. ElectriCity är ett samarbete kring framtidens kollektivtrafik mellan industri, offentlig sektor och akademi som bedrivs i Göteborg. Idag testas eldriven busstrafik på två busslinjer i Göteborg, linje 55 samt delar av linje 16, ute på. Åk gärna ut dit och testa dem - de låter ingenting och är avgasfria!

Vi besökte även Älvstaden, där det finns en uppbyggd vision om hur Göteborgs stad kommer att se ut år 2035.

Modell över Älvstaden
Älvstaden. De träfärgade klossarna visar befintliga byggnader och de vita är framtida byggnader.

På kvällarna har vi hunnit med en del aktiviteter. Vi har bland annat besökt Escaperoom (där vi dessutom fick ”rekord för dagen”) och spelat shuffleboard.

Nu har vi redan hunnit vara traineer i tre månader, oj vad fort tiden går.

Allt gott,
Felicia Ascard och Jonna Bäckström