Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två unga kvinnor i solsken på en bergskant med havet i bakgrunden. Kvinnan till vänster ha en svart jacka, orange scarf och solglasögon. Kvinnan till höger har en mörkblå jacka och ljusblå scarf. Båda har brunt långt hår som rufsas till i vinden.

Hälsningar från Dublin

I hörnet på ett litet, påskpyntat chokladcafé njuter vi av varsin cappucino samtidigt som vi skymtar dublinborna med sina regnjackor och färgglada paraplyer. Under fyra veckor har vi genomfört en praktik här i Dublin.

Två glada unga kvinnor i mörkblå jackor framför en röd tegelbyggnad med texten Arup. Ovanför tegeldelen finns några våningar med glasfasad.
Annika och Lisa framför byggnaden där konsultfirman Arup håller till. 

Vår praktik tog plats på den globala konsultfirman Arup, där vi har fått ett varmt mottagande och lärt oss massor!

På hemmaplan jobbar vi med järnvägsfrågor på olika verksamhetsområden. Annika jobbar som projektingenjör på Ostlänken i Norrköping och Lisa jobbar som underhållsstrateg med tillgångsförvaltning i Solna. Eftersom vi båda jobbar med järnväg valde vi att söka oss till Arups Rail team i Dublin. Arbetsgruppen jobbar främst med projekteringsfrågor och är involverade i projekt över hela världen.

Under vår praktikperiod har vi tagit del av så mycket ny kunskap! Våra kollegor på Arup har bland annat presenterat sina projekt, hur det är att vara konsult, Irlands anbudsprocess och styrning av infrastrukturen på Irland. Utöver föreläsningarna har vi tilldelats två uppgifter som båda handlar om att planera var en ny järnvägssträcka ska gå. Uppgifterna bidrog till Arups arbete samtidigt som vi lärde oss vad man ska tänka på i en sådan process.

På vardagskvällarna har vi promenerat runt i Dublin och på helgerna har vi passat på att se oss om på Irland. Bland annat har vi utforskat östkusten genom att resa med DART:en (Dublin Area Rapid Transit) till städer som Bray, Greystones och Howth där vi har gått kustpromenader, fotat fin järnväg och såklart ätit fish and chips.

Nu har vi bara två dagar kvar på vår tid här i Dublin och snart är vi tillbaka på våra hemmakontor. Vi är båda väldigt nöjda med veckorna här som har varit roliga och väldigt lärorika.

Tack för oss!
/Annika och Lisa

En karg bergssluttning ner mot havet. I mitten av sluttningen går en järnväg rakt in i bilden och längre bort in i en tunnel.
Järnväg mellan Bray och Greystones.