Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hur ett år på traineeprogrammet bara springer förbi!

I blogginlägget får du läsa om Elins reflektioner från sitt traineeår.

När jag tänker tillbaka på allt jag fått vara med om sedan jag klev in i Trafikverkets lokaler för första gången den 3 september 2018 känner jag så mycket tacksamhet. Jag tänker försöka mig på en kort summering.

Från norr till söder

Efter mitt traineeår kommer jag att komma ihåg alla timmar jag spenderat på diverse tåg genom Sverige för att få se alla möjliga delar av Trafikverkets verksamhet. Nattåget genom Norrland, tåget över Öresundsbron, och inte minst tåget mellan Borlänge där jag är placerad och Stockholm som flitigt utnyttjats. För att nämna några få.

Utlandspraktik i Nederländerna

Eftersom jag tillhör Trafikverket Förarprov valde jag i samråd med min chef att göra utlandspraktik på Nederländernas motsvarighet till Förarprov, CBR. Att få uppleva en vår i Nederländerna under fem veckor och sedan en till vår i Sverige när jag kom hem var en bonus. Jag fick jobba tillsammans med ett team som utvecklade körprovet i Nederländerna. Jag kände mig som en i gänget och vi var tillsammans och såg fotbollsmatcher och gick ut och åt middagar. Jag fick till och med följa med och kolla på chefen när hon tävlade i hip-hopdans. Under min tid i Nederländerna skrev jag en rapport som visade skillnader och likheter mellan förarprovssystemen i Sverige och i Nederländerna. Det var väldigt givande för mig som person att på djupet få sätta mig in i både Sveriges och Nederländernas system.

Trafikverket som arbetsgivare

Det finns en gemensam punkt som de flesta interna föreläsare vi hört under året har återkommit till. Det är att Trafikverket är en superbra arbetsgivare. Nu har jag jobbat på Trafikverket i ungefär ett år bara, och ändå kan jag redan hålla med fullt ut. Chefer som verkligen bryr sig, utvecklingsmöjligheter karriärmässigt som öppnas bara du vill, trevliga och inbjudande kollegor, arbetsuppgifter som känns meningsfulla. Detta är bara några av de saker som gör att jag känner att jag hamnat helt rätt.

Erfarenheter

Jag kommer ta med mig kunskap från alla studiebesök vi gjort. Trafikverket är en stor myndighet och vi gör så extremt mycket och olika saker, alla viktiga för samhället i stort. Jag kommer ta med mig kontakter inom och utanför Trafikverket som jag annars aldrig hade knutit. De andra 15 traineerna från mitt år som jag lärt känna och spenderat otroligt mycket tid tillsammans med kommer jag alltid ha med mig. Det innebär en kontaktbas inom Trafikverket över hela landet som är ovärderlig.

Sist men inte minst

Till slut vill jag tacka Trafikverket för att de har ett traineeprogram och för att jag fick chansen att vara en del av det. Sitter du och funderar på om det kan vara något för dig så säger jag ja. Det är det. Oavsett vem du är. Du får själv vara med och forma ditt år tillsammans med din chef och göra det till en tid du aldrig kommer glömma eller ångra.

Tack för mig!

Elin Nyman, Verksamhetsutvecklare Trafikverket Förarprov