Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Philip Bratt, projektingenjör Investering,  trainee

Intervju med Philip Bratt, projektingenjör

Philip gillar att åka tåg, planera sin tid och han vågar ställa frågor. Det är tre viktiga egenskaper för att uppskatta tiden som trainee på Trafikverket. Läs mer om Philip i intervjun nedan.

Varför Trafikverket?

Det var tre bidragande faktorer som påverkade mitt val att söka traineeprogrammet och börja arbeta på Trafikverket. Rollen som projektingenjör, traineeprogrammet och att dagligen få arbeta med att forma ett tillgängligt Sverige. Som nyexaminerad Industriell ekonom och med ett eget intresse i arbeta i projekt lockade just tjänsten projektingenjör. Att arbeta sida vid sida med projektledare, och med alla utmaningar olika projekt står inför är en bra väg in i arbetslivet. Att jag nu får kombinera dessa faktorer i tolv månader under min tid som trainee är en ren lyx.

Vad ska du göra under din traineeperiod?

Jag försöker ta till vara på det över halva gånga året så mycket det bara går. Min tid består delvis av att utforska alla delar av Trafikverket och dess regioner (vilket kan vara lättare sagt än gjort i en myndighet med ungefär 10 000 anställda). Jag gör praktik på flera relevanta avdelningar utifrån mitt verksamhetsområde Investering, både internt och externt. Parallellt arbetar jag i några projekt som just projektingenjör, för att ha ett sammanhang i och med de besök jag gör som trainee och för min kommande yrkesroll. Innan sommaren hade jag planerat att åka på utlandspraktik till Oslo, men det är framskjutet på grund av rådande omständigheter kring Corona. 

Vad har varit bäst med traineeprogrammet hittills?

Jag har svårt att peka på just en sak, utan det är mixen av allt. Att få forma sitt traineeår från både sitt eget intresse och verksamhetens behov är en ynnest. Men samtidigt också få chansen att se Trafikverkets stora verksamhet och att ha med sig det i bagaget i framtiden. Sen måste jag nämna att traineegruppen i sig är väldigt givande. Dels så är det väldigt kul att åka på olika besök med traineegruppen, där alla ofta har vitt skilda perspektiv och vilket i sin tur leder till intressanta diskussioner. Kombinationen av exempelvis en samhällsekonom, verksjurist och ingenjör bildar en unik kombination av erfarenhetsutbyten och tänkvärda synvinklar. Men jag börjar också inse nu hur värdefull traineegruppen kommer bli för mig i min kommande yrkesroll, i form av expertis inom hela Trafikverkets verksamhet. 

Hur ser du på din framtida yrkesroll när programmet är avslutat?

Helt klart med spänning. Många av praktikerna jag redan gjort, och kommer göra förbereder mig inför min framtida yrkesroll. Jag ser fram emot att börja arbeta med väg- och järnvägsprojekt, och tror att helikopterperspektivet som traineeprogrammet ger mig kommer vara viktigt.

Jag har insett att det kommer vara många bollar i luften och att det alltid är olika perspektiv man måste ta hänsyn till när man arbetar i projekt. Ofta kräver frågeställningar detaljkunskap, och det är omöjligt att besitta den på egen hand. Det blir då viktigt att ha ett brett nätverk med olika kompetenser. Under min traineetid utvidgar jag delvis mitt kontaktnät, men får automatiskt med mig lärdomen att alltid fortsätta bygga kontakter.

Tips till kommande traineer?

Det finns många tips att skicka med, men skickar med två. Planera tiden väl för att verkligen maximera traineeåret (12 månader går fort). Våga fråga och ställ hellre en fråga för mycket än för lite. Det kan gälla att fråga före detta traineer, dina kollegor på enheten, eller att ställa frågor till de föredrag du lyssnar på. Det visar att man är engagerad och har ett intresse.

Något annat du vill berätta om traineeprogrammet?

Ett allmänt intresse i tågåkande är till en fördel.