Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineer i flygledartorn.

Jag breddar min kompetens och får internationell erfarenhet

Varje dag som går känner jag att det jag gör har ett starkt syfte. Jag trivs i min roll, jag trivs på mitt jobb och jag känner att jag på Trafikverket får de förutsättningar jag behöver för att förverkliga mig själv och nå mina ambitioner.

Min resa på Trafikverket fortsätter och med det lärandet. Trafikverkskolan i Ängelholm har vi besökt med väg och järnvägteknik i fokus. Sedan var det dags för ett studiebesök i Göteborg men den får du läsa om i ett blogginlägg som mina traineekollegor Jonna och Felicia nyligen skrev. Efter Göteborg var det dags för ett studiebesök i Stockholm och Norrköping med temat luft och sjöfart. Viktiga ämnen för oss då Trafikverket ansvarar även för planeringen av luft- och sjöfart. Besöket öppnade mina ögon för hur komplex den operativa förvaltningen av luft och sjöfarten är. Efter det var det dags för Bromma flygplats där vi lyssnade på intressanta dragningar om flygplatsens miljöarbete och framtid.


Forskning och Innovation (FOI) på Trafikverket

Under en dag gick vi in på hur forskning och innovation bedrivs, finansieras och leds av Trafikverket. Det gav mig en möjlighet att få träffa seniora kollegor från hela Sverige och bredda mitt kontaktnät. Det råder en öppen och välkomnande kultur på Trafikverket som bjuder unga och nyanställda till lärorika aktiviteter och det tycker jag är en ovärderlig tillgång för mig att ta vara på. Dagen var fantastisk och jag vill rikta ett stort tack till min kollega Charlott Andersson, verksamhetsutvecklare på Stora Projekt och portföljledare inom forskning och innovation på Trafikverket, som anordnade dagen och bjöd mig till den. Tack för den möjligheten!

Forskning på självkörande fordon

Tillsammans med mina traineekollegor är jag tillbaka på KTH för att besöka högskolans forskningslabb för integrerade transportsystem KTH-ITRL (Integrated Transport Research LAB). Labbet arbetar med att samla och aktivera så många intressenter och aktörer inom vägtransporter som möjligt för att tillsammans skapa ett framtida vägtransportsystem som är säkert och defensivt designat ur ett sociotekniskt perspektiv. Säkerheten - allt kretsar kring säkerheten när man arbetar med samhällsnytta!

Så här kan det se ut när man utvecklar självkörande bilar.

Utlandspraktik och internationell erfarenhet

Inom traineeprogrammet ingår en utlandspraktik med utgång fån våra verksamheters behov och våra roller på Trafikverket. Just nu arbetar jag med att forma min praktik utomlands, förutom att min roll är inom teleteknik så är området viktigt för framtidens intelligenta transportsystem och det är just inom detta jag vill genomföra min praktik. Just nu är Frankrike en aktuell destination och språket är inget hinder då franska är ett av mina modersmål. Jag ser fram emot utlandspraktiken och att få arbeta i en internationell miljö, riktigt spännande!
Julen är här, tiden för att få reflektera över det som har varit, det som kommer och att få träffa min familj - viktigt! Avslutningsvis önskar jag er en god jul och ett gott nytt år. På återseende!


Khalid Raouz, trainee teleteknik
Teknik, miljö och fastigheter – Stora projekt