Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stolta traineer på besök hos Upphandlingsmyndigheten

Alice och jag tillhör båda den centrala funktionen Inköp och logistik. Där kretsar det dagliga arbetet kring upphandling och inköp. Därför kändes några dagars besök på Upphandlingsmyndigheten som en självklarhet att klämma in i vårt traineeschema.

Det är en relativt nybildad myndighet vars främsta uppdrag är att ge stöd till upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer kring offentlig upphandling. På myndigheten jobbar ungefär 80 personer, vilket är betydligt färre än Trafikverkets drygt 6 500 medarbetare. Det var intressant att få en inblick i en annan betydligt mindre och överblickbar myndighet.

Under veckan vi spenderade där hade vi bland annat möte med en rad personer från några olika avdelningar, deltog på arbetsmöten och satt som medlyssnare i deras frågeservice. I den sistnämnda vänder sig upphandlande myndigheter/enheter och leverantörer till myndigheten för att få råd i upphandlingsfrågor. Väldigt intressant och lärorikt! Vi fick också höra om hur de arbetar fram riktlinjer och råd för att på ett strategiskt sätt kunna använda offentlig upphandling för att främja innovationer och öka fokus på miljö och socialt hänsynstagande. Med tanke på att värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige årligen uppgår till ca 640 miljarder finns det stora möjligheter att med hjälp av det få till förändringar i samhället.

Klara och Alice

Trafikverket och Upphandlingsmyndigheten har flera beröringspunkter och samarbeten. Det visade sig tydligt under våra dagar där att vi på Trafikverket kommit långt i jämförelse med andra upphandlande myndigheter och enheter, med att ta inköp och upphandling till en högre och mer strategisk nivå. Alice och jag kände oss stolta över att representera Trafikverket och att höra så mycket positiva adjektiv över vår myndighets arbete kring inköp. Vi hade en kanonvecka hos Upphandlingsmyndigheten och lärde oss mycket som vi kommer ha nytta av i vår framtida roll som kvalificerad inköpare.

Hälsningar Klara Granheimer