Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lagerlokal med höga hyllor.

Studiebesök för att utöka vårt kunskapslager

Nu när det börjar sig närma sig julledigheten kan vi konstatera att traineeprogrammet hittills gått som på räls. Alla studiebesök görs inte med hela traineegruppen utan vissa görs i små grupper eller var för sig.

En dag i december var vi en liten grupp som besökte avdelningen Logistik i Nässjö med tillhörande lager. Avdelningen Logistik ansvarar för flödet av material från leverantör till entreprenör. För att säkerställa effektiva och hållbara transporter upphandlar Trafikverket järnvägsmaterial till samtliga entreprenader i Sverige. Totalt arbetar ca 75 personer på Logistik, vilket är en liten del av Trafikverkets ca 10 000 anställda. Logistik ansvarar även för att lagra materialet uppdelat på sju nationella lager, sex försörjningspunkter och ca 120 entreprenadlager. Det huvudsakliga lagret finns i Nässjö, vilket vi fick möjligheten att besöka.

Personer i gula varselvästar.
Ett varmt lager med kläder behövdes vid besöket i lagret. Foto: Erik Muregård

Under besöket fick vi en presentation om verksamhet och sedan vandra runt på lagret och förundras över det stora antalet artiklar som i framtiden kommer att köpas upp av entreprenörer och användas vid byggnation av järnväg. Ca 13 000 olika artiklar kan hittas på lagren och består bland annat av räler, slipers och spårväxlar.

Logistik har även tillverkning av långräler på rälsverkstaden i Sannahed. Där brännsvetsas 20-80 meter långa räler samman till längre räler på 420 meter för att sedan transporteras ut på specialbyggda tåg. Vi traineer ser fram emot att få möjligheten att göra ett besök även där.

Allt som allt var det en intressant dag. För mig som projektingenjör var det lärorikt att få se hur Trafikverket arbetar med att försörja entreprenörerna med material i de projekt jag ingår i. En stor fördel med traineeprogrammet är att man får möjligheten att besöka delar av Trafikverket som man annars inte skulle fått se. Nu ser vi fram emot julledigheten och sedan att hoppa på tåget igen för att besöka Linköping och Norrköping med hela traineegänget, vilket ni kommer kunna läsa om i ett framtida blogginlägg.

Ha det gott,

Erik Muregård – Projektingenjör med placering i Jönköping