Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågresa mot norr

En beskrivning av en av de många tågresor som traineelivet innebär.

13.57 Erik och Helena kliver på tåget i Borlänge. Det är dags för traineevecka i region nord. Nattåget rullar mot Luleå och Kiruna, i kupén väntar traineekollegorna från hela landet. Det är inte första tågresan under traineeåret, i snitt så har vi spenderat varannan vecka på resande fot sedan september.

22.34 Under andra spelomgången av Maffia får Markus nog och försöker bryta upp tågfönstret med våld. Leon klättrar på överslafen. Även om alla traineer, både årets och fjolårets årskull, träffats flera gånger under året blir vi lika glada när vi ses igen. Ingen vill sova än på tåget.

05.13 Tony och Erik ser till att det snarkas i två av tre traineekupéer. I den tredje håller Therese en egen sömnmonolog.

09.23 En efter en droppar vi in i bistron, i varierande tillstånd av vakenhet. Kaffet dricks, det norrländska landskapet passerar utanför, vi är något på spåren.

11.17 Erik och Helena reflekterar i bistron, omgivna av turister och pensionärer om vartannat. Halvvägs genom traineeåret så har vi hittat två hem: ett på huvudkontoret i Borlänge och ett i en resväska på väg ut i Sverige. Den fasta punkten hittar vi i gemenskapen med de andra traineerna, i Skype-samtalen med kollegorna, i varje kaffe vi dricker på en ny perrong.

Vi har fortfarande ett halvår av resande framför oss. Utrop i högtalarsystemet: Nästa station: Luleå. Avstigning kommer ske på tågets högra sida. Hoppas ni har haft en trevlig resa med oss och välkommen åter.