Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Simon Hulander.

Temavecka väg- och järnväg i Göteborg

Vi är nu tre månader in i traineeprogrammet och har nyss avslutat tre intensiva dagar i Göteborg med studiebesök kopplat till väg- och järnväg.

Välkomna till Region väst och projekt Västlänken

Den första dagen inleddes på regionkontoret på Vikingsgatan med en presentation om Region Väst av regiondirektören. Det är verkligen många infrastrukturprojekt på gång i väst just nu, inte minst i Göteborg. Från Trafikverkets kontor satt vi på första parkett för att se byggnationen av nya Hisingsbron. Förmiddagen fortsatte med presentation av programmet uppgradering av järnvägssystem och trafikkonceptet Metrobuss. Eftermiddagen tillbringade vi på Västlänkens platskontor och fick föredrag om projektet generellt, men även om specifika aspekter så som trafikomläggningar och kommunikation kopplat till ett så stort projekt.

Modell över stadsbyggnadsprojekt i Göteborg.
Modell över stadsbyggnadsprojekt i Göteborg.Foto: Lina Sandberg.

Innovation på Lindholmen och platsbesök på E45

Andra dagen inleddes med besök på Lindholmen Science Park. Där fick vi först möjlighet att se modellen över stadsbyggnadsprojekt i Göteborg. Det är en stor modell över staden där det dels går att se de befintliga byggnaderna och dels allt som planeras att byggas framöver. Det är häftigt hur mycket nytt som får plats att byggas i centrala lägen i Göteborg när till exempel E45 övertäcks. Resten av förmiddagen fick vi föredrag om Lindholmen Science Park samt några av deras projekt och program som är en plats där näringsliv, samhälle och akademi kan mötas i en innovativ miljö för att gemensamt bidra till lösa samhällsutmaningar kopplat till infrastruktur, transporter och framtidens mobilitet. Alla projekt hade nya idéer om hur vi transporterar människor och gods framöver. Som avslutning på förmiddagen fick vi titta på elbusslinjen ElectriCity som passerar Lindholmen och dess startstation som finns inomhus i samma lokal som ett café. Det satte igång tankar kring hur vi kan samordna kollektivtrafik och målpunkter i staden i framtiden - hur gör vi kollektivtrafiken till ett miljövänligt och konkurrenskraftigt alternativ för ännu fler resor?

På eftermiddagen fick vi möjlighet att besöka platskontoret och byggplatsen för överdäckningen och ombyggnationen av E45. Efter en presentation om hur projektet genomförs fick vi, iklädda varselkläder, stövlar och hjälm, besöka själva byggplatsen.

Avslutning

Den sista och avslutande dagen var vi tillbaka på regionkontoret. Först blev det en föreläsning om hur Göteborg har utvecklats och vilka projekt som är på gång. Denna följdes av en busstur i staden med omnejd där vi fick se var projekten ska genomföras och hur de samspelar med sin omgivning. Under eftermiddagen hann vi med ytterligare två dragningar innan vi skiljdes åt för denna gång. Det blev dels en presentation om programmet En ny generation järnväg och dels en presentation från Göteborg stads trafikkontor om hur de arbetar.

Utöver det satta programmet har vi traineer hunnit umgås och lära känna varandra ännu bättre. Att höra om vad de andra traineerna bokar in på egen hand ger bra inspiration till vad som är möjligt att göra. Denna vecka var vårens utlandspraktiker ett hett samtalsämne i och med att vi alla just nu sitter och skickar ut förfrågningar och planerar vad vi vill uppleva och lära till våren.

Allt gott,
Lina Sandberg och Matilda Ninasdotter Holmström