Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Jonas Andersson, trainee, planering

Intervju med Jonas Anderson, regional samhällsplanerare

Jonas är trainee på verksamhetsområde Planering och blev intresserad av Trafikverkets traineeprogram när en alumn föreläste på hans utbildning. Praktiken gjorde han på Länsstyrelsen i Stockholm och den hjälper honom i hans roll som samhällsplanerare.

Varför Trafikverket?

Under studietiden hörde jag mycket gott om Trafikverket under exempelvis lunchföreläsningar där personer som tidigare läst samma program som mig presenterade. De målade upp en bild av en myndighet som var framåt och där de tidigt fick ett stort ansvar. Jag attraherades också av bredden som kunde erbjudas via traineeprogrammet då jag inte kände mig speciellt säker på vad jag ville göra efter universitet. Trafikverkets ställning, som beställarorganisation var också något som jag lockades av. Så när jag blev erbjuden en traineetjänst som regional samhällsplanerare var jag inte sen med att tacka ja.

Vad ska du göra under din traineeperiod?

Under det gånga året har jag förutom de gemensamma aktiviteterna gjort en längre praktik på Länsstyrelsen i Stockholm. Det var en väldigt givande och spännande praktikperiod som utöver en bättre förståelse för myndigheten också gav väldigt bra kontakter. Praktiken var totalt fyra veckor vilket gjorde att jag faktiskt kunde sätta mig in i situationen och utföra arbetsuppgifter.

Utav den tiden som är kvar på traineeprogrammet hoppas jag att kunna få chansen att åka malmtåg, besöka Östersund för att lära mig om elflyg, elbussar och hur Trafikverkets samarbete med kommunerna i regionen. Jag hoppas också att kunna genomföra min utlandspraktik som är planerad att ske i Bodø (stad som ligger i Nordnorge). I Bodø förbereder man sig på att flytta stadens flygplats väster ut för att frigöra centralt belägen mark. I och med ombyggnationen ges möjligheten att skapa en ny stad. Därför har man dragit igång projektet Smart Bodø som har det uttalade målet är att skapa världens smartaste stad. Planen är att jag dels ska delta i Statens Vegvesens arbete men också i kommunens arbete med att uppnå denna vision.

Vad har varit bäst med traineeprogrammet hittills?

Det bästa är att traineeprogrammet har levt upp till min förväntningar. Jag känner verkligen att jag fått en god grundförståelse för Trafikverket samtidigt som jag känner att jag har fått verktygen att kunna bidra i min roll som samhällsplanerare. Jag besökte förarprov i Uppsala under en dag där jag fick delta på praktik- och teoriprov. Det är en verksamhet som ligger ganska långt ifrån min vanliga roll men som ändå är en viktig och stor del av Trafikverket. Min praktik på Länsstyrelsen hjälper mig varje dag som samhällsplanerare. Vad vill jag säga med det här då? Kanske nått i stil med; för mig som person gillar jag att förstå bredden och hur allt hänger ihop och samverkar och det har traineeprogrammet verkligen starkt bidragit till. Sen är det såklart upp till varje person vad man vill göra under sin traineeperiod utöver de gemensamma aktiviteterna. Men jag värdesätter verkligen att ha friheten att välja vad man vill prioritera.

Utöver det man lär sig om Trafikverket så lär man sig så mycket mer. Mina TP-kunskaper har exempelvis skjutit i höjden under året och jag har också att jag lärt mig mycket mer om mig själv.

Hur ser du på din framtida yrkesroll när programmet är avslutat?

Traineeprogrammet blir som en brygga in i den tilltänkta rollen då jag under hela tiden utfört arbetsuppgifter på enheten. Jag ser fram emot att kunna tillämpa de kunskaper och det nätverk jag fått med mig från programmet i min roll och på min enhet för att kunna göra saker ännu bättre. Då jag inte har den typiska bakgrunden för en samhällsplanerare varierar mina arbetsuppgifter en del från mina kollegors. Som jag arbetar nu, arbetar jag tillsammans med många andra enheter vilket jag ser fram emot att fortsätta med.

Tips till kommande traineer?

Det finns många tips att ge och man kommer att få många tips på vägen. Alla hanterar vi situationer olika, för mig kändes starten lite trevande och jag kände mig lite överväldigad ungefär som när man ser ett fullspäckat julbord. Ta hjälp av dina traineekollegor, och även om man inte kan hänga med på allas idéer så kan man få väldigt mycket inspiration. För att fortsätta på julbordsmetaforen, ta det du tycker bäst om men passa även på att testa nya saker! Det kanske inte var din grej men då har du i alla fall testat eller så hittar du en ny favorit. Ett annat tips jag vill ge är att läsa traineebloggen och de andra intervjuerna för att förbereda dig. Ett år är 12 månader och 12 månader går i rasande hastighet så man tjänar mycket på att vara väl förbered. Har man exempelvis möjlighet att sommarjobba på sin enhet eller på Trafikverket är det väldigt givande. Det är en chans jag ångrar att jag inte tog.

Något annat du vill berätta om traineeprogrammet?

Vare sig om man vet precis vad man vill göra eller om allt känns lite osäkert kan jag rekommendera att gå Trafikverkets traineeprogram. Det grundar sig i ett väl genomarbetat koncept och attraherar många inspirerade och duktiga personer.