Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Här spanar vi in en cirkulär provvägsmaskin i vilken slitaget på olika asfaltsbeläggningar testas.

Transportkonferens och besök på VTI

Vi traineer fick möjligheten att besöka Transportforum – Nordens största transportkonferens som hölls i Linköping den 10-11 januari.

Transportforum hålls årligen av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och bidrar till att knyta kontakter aktörer emellan, få inblick i olika forskningsområdeno och möjligheten att inspireras.

Den 10:e januari tog vi, 2017 års traineer, morgontåget till Linköping för att delta på två spännande dagar fyllda med sessioner från aktörer inom transportsektorn. Väl på plats möttes vi av ett flertal olika utställare i branschen samt 2016 års traineekull och fick strax därpå åhöra ett inledningstal framfört av vår infrastrukturminister Tomas Eneroth. Temat för inledningen var tillgänglighet och transporter på landsbygd, vilket var ett återkommande ämne även i resterande sessioner på konferensen.

En av talarna i konferensen var Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som pratade om tillgänglighet i ett hållbart samhälle.


De två dagarna på Transportforum fylldes med presentationer vi själva fick välja ut, beroende på eget intresse, samt en hel del mingel och kaffepauser. Det var otroligt spännande att dela tankar och åsikter sinsemellan, både med deltagande aktörer och resterande traineer. Ett hett ämne som ständigt dök upp var hur vi i framtiden ska hantera urbaniseringen och vad vi kan göra för att inte åsidosätta landsbygden. Sådana frågor måste vi som myndighet med stort samhällsansvar hantera.

Markus Aarflot och Therese Lundblad känner på en asfaltsbeläggning som beretts inför test.

Dag tre i Linköping innehöll ett besök på VTI, där vi fick veta mer om transportforskningen och pågående forskningsprojekt samt fick en rundtur i deras testanläggningar. Såsom Trafikverket verkar VTI också för att de transportpolitiska målen uppfylls. Trafikverket är den största finansiären av VTI:s forskningsuppdrag och har ofta stort intresse i de resultat som presenteras.

Det blev ett mycket spännande avslut på veckan, med inblick i hur forskningstester går till i praktiken. VTI testar bland annat vägbeläggningar, däck med och utan dubbar, bilbarnstolar, bilsäten och vägräcken. De har dessutom en körsimulator som mäter en förares reaktioner vid olika typer händelser som kan uppkomma i trafiken.

Vi avslutar med att summera de fullspäckade dagarna med ledorden transportforskning, utveckling och framtidsmöjligheter. Snart har ett halvår av vårt traineeprogram gått och dagar likt dessa inser vi vilken ära det är att vara trainee och få möjlighet att blicka framåt, vara innovativa och speed-dejta infrastrukturministern.

Ha det gott!

// Alice och Julia, traineer 2017