Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Future City

Future City är tävlingen för elever i grundskolan som vill bli framtidens samhällsbyggare. Ta chansen att tävla om 25 000 kronor.

Trafikverket är en av arrangörerna bakom Future City, tävlingen där grundskola och näringsliv möts och bygger framtidens hållbara stad. Varje år agerar elever i årskurs 6-9 samhällsplanerare, ingenjörer, arkitekter, byggare och förvaltare. De funderar över hur byggnader ska se ut och fungera, hur invånarna i staden ska kunna transportera sig och kommunicera med varandra, hur de ska få rent vatten, ren luft och energi samt hur man bygger hus och anläggningar så de håller under en lång tid framöver.

Finalen i Future City är avgjord

Österbyskolan är Årets Future City-skola

Bygger framtidens stad

Tävlingen går ut på att designa, bygga och presentera framtidens stad. Eleverna har möjlighet att delta i fyra tävlingskategorier; Minecraft, Uppsats, Modell eller Årets Future City-skola. De skapar under hösten och vintern sin framtidstad i datorspelet Minecraft. De skriver en uppsats som beskriver infrastruktur, befolkning, transportsystem och det särskilda temat för året. Slutligen bygger eleverna en fysisk modell av sin stad i återvunnet material.

En jury, bestående av representanter från näringslivet, bedömer elevernas städer samt de uppsatser de också lämnar in. Tre skolor blir nominerade i respektive tävlingskategori och dessa skolor tävlar sedan om förstapriserna på finalen, som brukar vara i Stockholm i månadsskiftet april/maj.

Öka nyfikenheten

Syftet med Future City är att öka nyfikenheten och kunskapen kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad och skapa intresse kring hur vi skapar ett hållbart samhälle. Vi hoppas också att det ska ge de deltagande eleverna en rolig, spännande och utmanande upplevelse.

Kunskapen eleverna behöver för att lösa uppgifterna i Future City kommer från många olika ämnen: teknik, NO, SO, bild, med flera. Det är ett bra projekt att jobba ämnesövergripande med. Future City är tänkt att kunna integreras i undervisningen som en röd tråd mellan olika ämnen som bild, NO, fysik, SO, samhällskunskap, slöjd, svenska och teknik.

I Future City möts skola och näringsliv och bygger framtidens stad tillsammans. Ett exempel på detta är att tävlingslagen har möjlighet att få stöd av en mentor från näringslivet.

Mer information om Future City (extern webbplats)

Vill du vara medarrangör till Future City

För de organisationer och företag som vill vara med och uppmuntra unga människor till att lära sig mer om hållbara samhällen och teknik finns det flera möjligheter att delta i Future City – där skola och näringsliv möts och bygger framtidens stad. Elever i årskurs 6-9 arbetar med samhällsbyggnad utifrån stadens perspektiv. Hur kommer staden att fungera i framtiden? Eleverna tittar på boende, transporter, vattenförsörjning, avlopp, återvinning... ja, allt som förekommer i en stad. Här har du och din organisation/företag möjlighet att hjälpa eleverna att lära sig mer om den del av samhällsbyggnadssektorn som ni verkar i.

Med Future City når ni elever som ännu inte har bestämt vad de ska utbilda sig till. Det finns fortfarande möjlighet att påverka utbildnings- och yrkesval.

Future City har under sina elva tävlingsår skapat många kontakter och en bra plattform för att nå ut i skolan. Vi har nått ut till 20 500 elever på drygt 230 skolor.

Läs mer och anmäl ert intresse här: Future city - medarrangör (extern webbplats)