Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

De gjorde examensarbete hos Trafikverket

Josefin Hjorth och Jenny Röström valde att göra sitt examensarbete hos Trafikverket. Under ett halvårs tid utvärderade de strategier för upphandling av tekniska konsulttjänster.

Josefin och Jenny genomförde en multipel fallstudie, där de undersökte hur Trafikverket gör upphandlingar och vad som kan förbättras i dessa. Arbetet bestod till stor del av intervjuer med Trafikverkets konsulter.

Josefin och Jenny fick ett tips från en lärare på Chalmers tekniska högskola att Trafikverket var en relevant uppdragsgivare att göra examensarbetet för. De fick kontakt med sin blivande handledare på Trafikverket, Maria Hermansson, och kom tillsammans överens om ämnet för examensarbetet.

– Vi ville undersöka tidiga skeden i ett projekt. Vi berättade vad vi var intresserade av att göra och Trafikverket gav förslag på vad som behövde undersökas närmare. Eftersom Trafikverket går mot en renodlad beställarroll var ämnet vi skrev om relevant, säger Josefin.

Hur var det att göra examensarbetet åt Trafikverket?

– Det fungerade jättebra. Vi kände oss välkomna på Trafikverket och fick trevliga arbetskollegor. Det fanns alltid folk vi kunde fråga om vi behövde hjälp. Dessutom fick vi de resurser vi behövde, som telefon och dator. Den bilden jag har fått av Trafikverket är väldigt positiv, säger Josefin.

– Vi hade väldigt bra handledning. I vårt arbete var vi beroende av att hitta rätt personer att intervjua, och det fick vi bra hjälp med. Vi tillbringade mestadels av tiden på Trafikverkets kontor, vilket gjorde att vi kom bra in på arbetsplatsen och hade stöd av folk runtomkring oss, säger Jenny.

Både Jenny och Josefin är nöjda med att de valde att göra examensarbetet hos Trafikverket.

– Trafikverket är en välkänd myndighet och folk vet vad de sysslar med, vilket är bra inför framtida jobb där man ska visa upp sitt examensarbete. Vårt examensarbete var väldigt brett och det var lärorikt att träffa så många olika aktörer inom branschen, säger Josefin.

– Vårt resultat kommer förhoppningsvis till nytta och det kändes snarare som om vi utförde ett jobb än ett skolarbete. Jag kan absolut rekommendera andra studenter att göra examensarbetet för Trafikverket. Vi fastnade aldrig utan fick all den stöttning och hjälp vi behövde. I höst är jag antagen till Trafikverkets traineeprogram och jag känner att jag har fått en bra grund att stå på genom vårt examensarbete, säger Jenny.

Jennys och Josefins examensarbete heter:

Procurement strategies for technical consultancy services
Practitioner perceptions and best practice cases

Läs hela Jennys och Josefins examensarbete här (öppnas i nytt fönster)