Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Praktik en bra ingång till Trafikverket

Praktik eller VFU på Trafikverket ger studenter möjligheten att få en inblick i och bli en del av verksamheten. Studenterna får också chansen att tillämpa de kunskaper som förvärvats genom studierna.

 Sofia Carlsson läser till kommunikatör på högskolan i Jönköping. Hon sökte och fick praktikplats på Trafikverkets kontor i Jönköping.

– Jag hade en klar bild av att jag ville vara i en större organisation. Det kändes också mest relevant med tanke på min inriktning mot organisationskommunikation. Jag hade stora förväntningar på min praktiktid, och de infriades under de tolv veckor jag var där, säger Sofia.

Trafikverket – mer än väg och järnväg

På Trafikverket fick Sofia se hur kommunikatörers verklighet kan se ut, samtidigt som hon fick prova på en mängd olika arbetsuppgifter. Bland annat fick hon medverka på mässor, intervjua människor och skriva artiklar samt hjälpa till med utformning av annonser och kommunikationsplaner.

– Jag hade väldigt roligt under min praktik och jag lärde mig oerhört mycket. Jag upptäckte ganska snabbt, genom de yrkesintervjuer jag gjorde med olika medarbetare, att Trafikverket är så mycket mer än bara väg och järnväg. Verksamheten är väldigt bred, säger Sofia.

Praktikplatsen ledde till extrajobb och sommarjobb

Många studenter försöker under sin studietid att få in en fot på arbetsmarknaden, helst inom sitt eget utbildningsområde. Praktik kan vara en bra ingång.

– Jag fick jobba extra under fyra månader innan min praktik drog i gång, vilket gjorde att jag fick en bra grund att stå på. I sommar har jag dessutom fått sommarjobb här på kontoret i Jönköping. Det känns verkligen superbra, avslutar Sofia.